Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Problemi

U Dežanovcu ovogodišnja šteta od prirodnih nepogoda 9,2 milijuna kuna

Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Općinsko Povjerenstvo za procjenu šteta od prirodnih nepogoda procijenilo je da je šteta od tuče 5,773.783,64 kune, a podaci su prikupljeni od 123 fizičke i dvije pravne osobe

Poljoprivrednici iz Dežanovca kraj Bjelovara ove godine nailaze na brojne poteškoće. Naime, na tom je području zbog prirodnih nepogoda na poljoprivrednim površinama procijenjena šteta na nevjerojatnih devet milijuna kuna. Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs samo je ove godine proglasio šest prirodnih nepogoda od kojih su se tri odnosile na područje ove općine.

UNIŠTENI POLJOPRIVREDNI NASADI Olujno nevrijeme uzrokovalo 1,2 milijuna kuna štete na području općine Kapela

Naime, 13. srpnja područje općine Dežanovac zahvatilo je olujno nevrijeme praćeno jakim vjetrom, tučom i obilnom kišom, uslijed čega je došlo do poplave na poljoprivrednim površinama i oštećenja usjeva. Općinsko povjerenstvo za procjenu šteta od prirodnih nepogoda prikupilo je konačne podatke o štetama uzrokovanih poplavom od 91 fizičke i jedne pravne osobe u ukupnom iznosu od 1,372.754,98 kuna. Prijavljene štete odnose se na usjeve pšenice, ječma, zobi, kukuruza, suncokreta, povrtlarske kulture, trajne nasade lješnjaka, a poplava je prouzrokovala i štete na ribnjacima.

Općinsko Povjerenstvo procijenilo je da je šteta od tuče 5,773.783,64 kune, a podaci su prikupljeni od 123 fizičke i dvije pravne osobe. Prijavljene su štete na kulturama pšenice, ječma, zobi, kukuruza, suncokreta, soje, povrtlarskim kulturama te na trajnim nasadima lješnjaka, oraha, breskve i jabuke.

ENERGETSKOM OBNOVOM OPĆE BOLNICE BJELOVAR I STOMATOLOGIJE ENERGETSKA OBNOVA OPĆE BOLNICE BJELOVAR I STOMATOLOGIJE Kreće najvrijedniji projekt na području Bjelovara

Zatim je 26. srpnja područje općine Dežanovac ponovno zahvatilo olujno nevrijeme praćeno jakim vjetrom i tučom, a najizraženije je bilo u naseljima Dežanovac, Ivanovo Polje i Golubinjak, gdje su nastale velike štete na poljoprivrednim ratarskim kulturama i dugotrajnim nasadima. Općinsko Povjerenstvo prikupilo je podatke o štetama u iznosu od 2,053.804,95 kuna, i to od 56 fizičkih osoba i jedne pravne osobe pa je tako ukupna procijenjena šteta uslijed navedenih prirodnih nepogoda na području općine Dežanovac 9,200.343,57 kuna.