Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Grabrovnica

Razgledajte rodnu kuću Petra Preradovića i "porazgovarajte" s njim

Kuća Petra Preradovića može se posjetiti od utorka do subote od 10 do 17 sati
1/28
Foto: Kristijan Toplak
Preradovićeva kuća izgrađena je 1775. godine i do sada je nekoliko puta temeljitije obnavljana. Zadnja velika obnova bila je 1968. godine kada je u njoj uređen jedan od prvih muzeja posvećenih jednom književniku

„Da volio sam se družiti u djetinjstvu kao i poslije, okupljali smo se u književnim salonima… Da, bilo je tu i dama“, kazao nam je s holograma u rodnoj kući Petra Preradovića, „glavom i bradom“ – Petar Preradović.

U kući će biti Memorijalni muzej Petra Preradovića Rodna kuća Petra Preradovića Završeni vanjski i unutrašnji radovi na "Podravskoj ljepotici"

Rodna kuća ovog jednog od najznačajnijih pjesnika hrvatske književnosti 19. stoljeća, nesumnjivo je jedna od najljepših kuća u Podravini. U malenoj Grabrovnici, rodnom mjestu Petra Preradovića, otvorena je prošli tjedan, priopćili su iz Virovitičko-podravske županije. U samu obnovu rodne kuće Petra Preradovića uloženo je 5,6 milijuna kuna od čega je 4,8 milijuna osigurano iz fonda Europske unije, dok je za opremanje interpretacijskog centra uloženo još 1,2 milijuna kuna od čega je 400.000 sufinanciralo Ministarstvo turizma. Preradovićeva kuća izgrađena je 1775. godine i do sada je nekoliko puta temeljitije obnavljana. Zadnja velika obnova bila je 1968. godine kada je u njoj uređen jedan od prvih muzeja posvećenih jednom književniku.

Foto: Kristijan Toplak

I tu možete vidjeti djelić onoga po čemu je Petar Preradović bio poznat, ali i oprobati se u pisanju „s perom“, vidjeti „kakve su školske klupe“ bile u njegovim danima. Djeca mogu slagati stihove, pogledati promotivni film o velikom pjesniku. U centru su postavljene i izložbe, Odrastanje na granici; Vojnik, pjesnik, domoljub, Dvorana pjesništva, Riječ-dvije-tri s Preradovićem, Preradović kao ishodište, nadahnuće i kulturna valuta. Interpretacijski centar Kuća Petra Preradovića može se posjetiti od utorka do subote od 10 do 17 sati. Posjet je moguć i izvan radnog vremena, uz prethodnu najavu. Više o samom Interpretacijskom centru Petra Preradovića, možete vidjeti ovdje.

Hologram Petra Preradovića za 200. obljetnicu rođenja Potpora iz HTZ-a Za hologram Petra Preradovića 50.000 kuna