Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Rodna kuća Petra Preradovića

Završeni vanjski i unutrašnji radovi na "Podravskoj ljepotici"

U kući će biti Memorijalni muzej Petra Preradovića
1/11
Foto: Kristijan Toplak
Potpuno obnovljena i opremljena rodna kuća Petra Preradovića, bit će otvorena za Vidovo. Ipak, već 19. ožujka ove godine, obilježit će se 201. rođendan Petra Preradovića (rođen je 19. ožujka 1818. godine)

Obnovljena rodna kuća Petra Preradovića je zasigurno „Podravska ljepotica“. Kuća jednog od najplodnijih i najcjenjenijih književnika hrvatske književnosti bit će jedno od najljepših zdanja takve vrste u Podravini, koje će u skoroj budućnosti biti Memorijalni muzej Petra Preradovića u Grabrovnici u kojem će se na suvremen, moderan, i kroz multimedijski izložbeni prostor, kronološki predstavljati pjesnikov život i djelovanje, priopćili su iz Virovitičko-podravske županije.

mladi liječnici Počela gradnja novog Poduzetničkog inkubatora u Pitomači Prostor za rad i vjetar u leđa mladim poduzetnicima

Naime, unutrašnji i vanjski radovi su završeni, obavljen je tehnički pregled, uskoro se očekuje dobivanje uporabne dozvole, a potom će se opremiti unutrašnjost.

Prema riječima načelnika Općine Pitomača, Željka Grgačića, takva, potpuno obnovljena i opremljena rodna kuća Petra Preradovića, bit će otvorena za Vidovo. Ipak, već 19. ožujka ove godine, obilježit će se 201. rođendan Petra Preradovića (rođen je 19. ožujka 1818. godine).

Foto: Kristijan Toplak

Radove na obnovi rodne kuće Petra Preradovića, izvela je Bistra d.o.o. iz Đurđevca, a njihova vrijednost iznosila je 5,627.281,38 kuna. Nositelj projekta je Općina Pitomača, partner je mađarski grad Csurgó. Projekt dolazi iz programa prekogranične suradnje Hrvatska – Mađarska pod nazivom „Preradović i Csokonai – proslava pjesnika romantizma u prekograničnom području“, a pripremila ga je Županijska razvojne agencije VIDRA.

Hologram Petra Preradovića za 200. obljetnicu rođenja Potpora iz HTZ-a Za hologram Petra Preradovića 50.000 kuna Kuća Petra Preradovića Za 200. rođendan Počela obnova rodne kuće Petra Preradovića