Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Sanacija nasipa jezera HE Dubrava

Razina vode past će za 2,5 metara

Sanacija jezera HE DUbrava
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Zbog zaštite prirode radovi se mogu obavljati samo u razdoblju od 15. kolovoza do kraja veljače, napominju u HEP-u

Zbog sanacije lijevog nasipa akumulacijskog jezera HE Dubrava u zoni pojačanog procjeđivanja nizvodno od Preloga i redovnog godišnjeg pregleda i održavanja asfaltnih obloga nasipa, HEP je najavio sniženje vodostaja za oko 2,5 metara od 15. kolovoza. Dionica lijevog nasipa, kažu u HEP-u, pod posebnom je pažnjom posljednjih desetak godina.

Jama Sovjak Viškovo Potpisan ugovor o bespovratnom europskom financiranju sanacije odlagališta - jame Sovjak

– S obzirom na to da samo zahvatima sa zračne strane nasipa nije moguće u potpunosti riješiti problem, nastavljene su aktivnosti za izvedbu zahvata s vodne strane nasipa - napominju.

Zbog zaštite prirode radovi se mogu obavljati samo od 15. kolovoza do kraja veljače. Postavit će se tzv. glineno-betonska dijafragma duga 162 m, duboka do 21 metar i debela pola metra, i bit će spojena s postojećom oblogom.

Međimurci na potpisivanju ugovora u Muzeju Mimara u Zagrebu Projekti Za starije građane 1,3 milijuna kn

– Planirano trajanje aktivnosti za koje je potrebna snižena razina vode u akumulaciji je oko 14 tjedana. Snižavanje razine vode provodit će se postupno u nekoliko dana kako bi se ostvarile što sporije promjene razine vode i tako smanjio utjecaj na okoliš, a dinamika aktivnosti će se prilagođavati meteorološkim i hidrološkim uvjetima – kažu u HEP-u.

Matija Posavec Analiza Međimurskoj županiji petica iz transparentnosti Lopatinec Zaštita prirode i turizma Centar posvećen jednom od najugroženijih leptira u EU