Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
ZA VOĆE I POVRĆE

RDC je vrijedan 98,3 milijuna kuna

Centar će biti u Eko-zoni Nemetin
Foto: Osječko-baranjska županija
Centar će biti u Eko-zoni Nemetin, a ukupna je površina cijelog objekta 8182 četvorna metra.

Završena je izrada projektne dokumentacije za gradnju Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće vrijednog 2,1 milijun kuna, od čega bespovratna sredstava EU iznose 1,8 milijuna kuna. U idućih petnaestak dana počet će postupak javne nabave, a potom i radovi, najvjerojatnije potkraj godine.

Po završetku radova poduzetnicima će na raspolaganju biti potrebna infrastruktura PROJEKT OD 5,6 MILIJUNA KUNA Radovi u Poduzetničkoj zoni primiču se kraju

– Regionalni distribucijski centar za voće i povrće gradit će se Eko-zoni Nemetin, a sredstva osiguravaju Vlada RH, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU te Osječko-baranjska županija. Procijenjena vrijednost investicije je 78,6 milijuna kuna plus PDV, odnosno 98,3 milijuna kuna ukupno, a nadam se da će radovi biti gotovi do kraja 2021. godine – kazao je župan Ivan Anušić.

Gradnja RDC-a, strateškog projekta za razvoj poljoprivrede i pokretanje gospodarskih aktivnosti u Osječko-baranjskoj županiji i cijeloj Slavoniji i Baranji, planirana je u tri faze. U prvoj fazi predviđena je gradnja skladišnih kapaciteta za voće i povrće sa sortirnicom, pakirnicom i laboratorijem za praćenje kontrole kvalitete proizvoda, linija za proizvodnju soka, potrebnih upravnih i pomoćnih prostorija, a u drugoj fazi gradit će se objekti s dodatnim skladišnim prostorom za smještaj voća i povrća, linija, tunel za brzo smrzavanje s potrebnim skladišnim kapacitetom za čuvanje smrznutog voća i povrća, sušare za voće i povrće te aukcijske dvorane.

U trećoj fazi planirana je gradnja objekta u kojem će biti smješten tehnološki inkubator s malim linijama za proizvodnju prerađevina od voća i povrća s prostorijama za pripremu proizvoda za tržište (dizajn, marketing i slično).

Svečanom sjednicom županijske Skupštine obilježen je Dan Virovitičko-podravske županije PROJEKT SLAVONIJA Europskim novcem obnavljaju dvorce, ali i grade sustave navodnjavanja

Ukupni rashladni kapacitet hladnjače je 2910 tona i raspoređen je u 23 rashlade komore, a podijeljen je na dva dijela – za ekološku i konvencionalnu proizvodnju. Ukupni skladišni kapacitet hladnjače s kontroliranom atmosferom (ULO i dinamička) i normalnom atmosferom iznosi 3239 tona voća i povrća, a ukupna površina cijelog objekta je 8182 četvorna mera.