Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
PROJEKT SLAVONIJA

Europskim novcem obnavljaju dvorce, ali i grade sustave navodnjavanja

Svečanom sjednicom županijske Skupštine obilježen je Dan Virovitičko-podravske županije
1/3
Foto: Kristijan Toplak
Obnova Dvorca Janković i njegova transformacija iz derutnog zdanja u moderni Centar za posjetitelje projekt je Županije, vrijedan gotovo 40 milijuna kuna i većim dijelom sufinanciran sredstvima EU.

Svečanom sjednicom županijske Skupštine obilježen je Dan Virovitičko-podravske županije 3. rujna, a gostovao je na njoj i premijer Andrej Plenković.

Grad Našice obilježava 791. rođendan, a realiziraju se brojne najavljene investicije Povijesni projekti – od obnove dvoraca Pejačević do gradnje Doma zdravlja

Sjednica je održana na otvorenome, u perivoju novog Centra za posjetitelje Dvorac Janković u Suhopolju, u skladu s epidemiološkom situacijom, ali i simbolično je odabrana ta adresa jer će ondje biti mjesto budućih susreta i turistički biser koji prikazuje naslijeđe i baštinu bogate povijesti Virovitičko-podravske županije.

Naime, obnova Dvorca Janković i njegova transformacija iz derutnog zdanja u moderni Centar za posjetitelje projekt je Županije, vrijedan gotovo 40 milijuna kuna i sufinanciran iz EU.

Gradnja brze ceste

Župan Igor Andrović istaknuo je Centar za posjetitelje kao pravi primjer da je Virovitičko-podravska županija prepoznala priliku i mogućnosti koje su otvorene ulaskom Hrvatske u EU.

– Naša se županija već dugi niz godina nalazi u samom vrhu po povučenim EU sredstvima, a razlog tome je spoj dobrih ideja te sinergija svih županijskih institucija, gradova i općina. Bez te skladne simbioze puno se toga ne bi ostvarilo. Prema podacima HGK i Otvorenog proračuna, najviše ulažemo u poljoprivredu po glavi stanovnika, a dokaz tome su projekti koje upravo završavamo. Naši najveći infrastrukturni projekti su projekti u poljoprivredi, to su sustavi navodnjavanja vrijedni više od 50 milijuna kuna, Centar za razvoj i istraživanje u mljekarstvu vrijedan 40 milijuna kuna i Tehnološko-inovacijski centar koji ovih dana otvara svoja vrata, vrijedan 18 milijuna kuna – naveo je župan Andrović.

Derutni dvorac u Cabuni postat će suvremeni Centar za kulturu zdravlja KULTURNO DOBRO Derutni dvorac u Cabuni postat će suvremeni centar za kulturu zdravlja

Pred Županijom su dva velika kapitalna projekta, a riječ je o brzoj cesti i sušionici povrća. Raspisan je u srpnju, naime, natječaj za gradnju brze ceste Bjelovar – Granični prijelaz Terezino Polje, etapa 3, čvor Špišić Bukovica – čvor Virovitica, a ta se investicija procjenjuje na 97.500.000 kuna. Važnost gradnje brze ceste istaknuo je i premijer Plenković.

– Prometna infrastruktura ključna je tema koju ćemo staviti na stol jer je ovaj prometni pravacstrateški bitan za Hrvatsku. On će ovaj kraj napraviti propulzivnijim i ekonomski aktivnijim. To je naša zadaća, bez obzira na to koliko košta – poručio je premijer.

Važnost Projekta Slavonija

Kazao je i da je Virovitičko-podravska jedna od županija koja je jako dobro iskoristila reformu fiskalne decentralizacije, zbog čega je ostvarila 90 posto više prihoda.

– Gledajući obnovljeni dvorac Janković u Suhopolju, možemo vidjeti u praksi što znači agilnost ljudi koji koriste sve mogućnosti koje su im na raspolaganju kako bi podigli razvoj svoje županije – rekao je Plenković.

Sve je spremno za otvorenje Centra za posjetitelje - Dvorac Janković Suhopolje Spoj tradicije i suvremenosti: 15 soba s četiri zvjezdice i moderno 5D kino

Naglasio je i važnost Projekta Slavonija za razvoj Virovitičko-podravske županije.

– Od 18,5 milijardi kuna, ugovoreno je već 14,4 milijardi za pet slavonskih županija, što je ogroman iskorak. Gotovo 2 milijarde otišlo je na projekte koji su vezani na Virovitičko-podravsku županiju – rekao je predsjednik Vlade RH.