Izbornik
Naslovnica Županije
Planetarij i zvjezdarnica u Josipovcu Punitovačkom

Znanstveni centar Panonske Hrvatske okrenut je darovitim učenicima STEM područja

SPECIFIČNOST Regionalnog centra je da su u njemu sadržaji kojih do sada nije bilo na području Osječko-baranjske županije, poput planetarija i zvjezdarnice
1/3
Foto: OBŽ
Vrijednost cijelog projekta je 2,7 milijuna eura, a u Osnovnu školu "Josipa Kozarca" uloženo je oko 900.000 eura za adaptaciju objekata te nabavu opreme

Osječko-baranjska županija nositelj je projekta Regionalni znanstveni centar Panonska Hrvatska kojim se želi ojačati kapacitete institucija osnovnoškolskog obrazovanja u Osječko-baranjskoj i Virovitičko-podravskoj županiji te gravitirajućih područja s ciljem poboljšanja STEM vještina učenika i odgojno-obrazovnih djelatnika. Partneri su Virovitičko-podravska županija, OŠ "Josip Kozarac" Josipovac Punitovački, OŠ "Josip Kozarac" Slatina, OŠ Suhopolje, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Poduzetnički inkubator BIOS Osijek, Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije, norveški Vitensenteset Innlandet Giovik te Cluster za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA Split.

Velika ulaganja
Osobito važnu ulogu u ovom projektu ima OŠ Josipa Kozarca u Josipovcu Punitovačkom, u kojoj djeluje Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske, što je bio povod posjeta župana Ivana Anušića sa suradnicima.

– Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske okrenut je darovitim učenicima STEM područja koji će u budućnosti biti nositelji ovog društva i zajednice. Specifičnost Centra je da su u njemu sadržaji koje do sada nismo imali na području naše županije, poput planetarija i zvjezdarnice. Svi koje zanima ova vrsta znanosti i učenja mogu se u njoj okušati upravo u Josipovcu Punitovačkom. U matičnu i područnu školu uloženo je 900.000 eura, a uskoro će biti na raspolaganju svim učenicima koji žele dodatno proširiti svoje znanje, onima koji žele više naučiti, ali i više dati jednog dana svojoj zajednici i onima koji dolaze – rekao je župan Anušić. Ravnateljica OŠ "Josip Kozarac" Sanja Kanisek Kuric naglasila je važnost ovog projekta.

– Poboljšali smo uvjete u našoj školi koja je sada opremljena planetarijem, zvjezdarnicom, modernim učionicama za informatiku i tehničku kulturu, a uz to u Područnoj školi Punitovci imamo kemijski laboratorij i još jednu informatičku učionicu. Osim toga, poboljšavamo kompetencije učenika i učitelja u STEM području, ali i u području poduzetništva i aktivnog građanstva. Želja nam je svojim programima pripremiti učenike za tržište rada, da budu konkurentni i da se što manje iseljavaju iz Hrvatske. RZC Panonske Hrvatske bit će otvoren za darovitu djecu, ali i za djecu s poteškoćama u učenju – kazala je Kanisek Kurić.

Radionice za darovite
– RZC Panonske Hrvatske jedan je od četiri znanstvena centra u Hrvatskoj, pokriva čitavo ovo područje do Zagreba. Važno nam je bilo smjestiti ga u ruralniji kraj u kojem nema toliko puno sadržaja, kako bi djeca dobila nešto što nitko drugi nema. Namjera nam je dovoditi i učenike iz drugih županija kako bi vidjeli jedinstvene sadržaje poput planetarija i zvjezdarnice. Vrijednost cijelog projekta je 2,7 milijuna eura, a u OŠ "Josipa Kozarca" uloženo je oko 900.000 eura za adaptaciju objekata te nabavu opreme. Riječ je o vrhunskoj opremi koja će biti od velike koristi učenicima, ali i učiteljima koji će u budućnosti raditi s darovitim učenicima. Prošle školske godine na razini naše i Virovitičko-podravske županije proveli smo testiranje učenika 4. razreda osnovne škole i utvrdili koji su to daroviti učenici. Oni će uskoro krenuti na radionice kojima ćemo ih nastojati dodatno osnažiti da nastave njegovati svoju darovitost – naglasila je županijska pročelnica Miranda Glavaš-Kul.

NASTAVAK rekostrukcije prema mostu preko Gradne bit će iduće godine Dovršena četvrta faza Obnovljen rotor na raskrižju "Betonke" kod Petrola Prošle godine su naše tvrtke imale preko 50 milijuna eura dobiti što samo govori kako su Vinkovci najsnažniji grad u našoj županiji, rekao je gradonačelnik Ivan Bosančić VINKOVCI Gradsko vijeće odlučilo – od 1. siječnja ukida se prirez od 10 posto poučna staza Poučna staza Od Slatinskog Drenovca do Jankovca