Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održana u Našicama

Rekonstrukcija dvoraca Pejačević, dvaju trgova i vile Greger u Našicama vrijedna je 100 milijuna kuna

Premijer Plenković u Našicama
1/2
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
O projektima u Slavoniji govorili su premijer Andrej Plenković i ministrica Nataša Tramišak, dok se gradonačelnik Josip Miletić osvrnuo na one koji se odnose na Našice

Prvi sastanak Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u novom mandatu Vlade RH održan je u Našicama proteklog tjedna. Uoči sjednice, premijer Andrej Plenković otvorio je početak radova na rekonstrukciji glavnog našičkoga trga, Trga dr. Franje Tuđmana, u sklopu projekta obnove kulturne baštine Rekonstrukcija dvoraca Pejačević – Velikog i Malog.

NA SJEDNICI SAVJETA ZA SLAVONIJU, BARANJU I SRIJEM Deset ugovora i više od 60 milijuna kuna iz EU

Dobra suradnja

– Velik je ovo i važan projekt koji će unaprijediti infrastrukturu grada Našica. Ovaj prekrasni trg dr. Franje Tuđmana, mali i veliki Dvorac Pejačević, vila Greger i trg Isidora Kršnjavog, vrijednosti od 100 milijuna kuna, čine ovaj projekt najznačajnijim u financijskom smislu od ukupno 500 milijuna kuna vrijednih projekata koji se ovdje provode i zaista mi je drago da je i gradonačelnik ovako agilan i da realizacija počinje upravo danas – istaknuo je premijer Plenković.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić rekao je, pak, da su inicijativa, strategija i vizija gradske i općinske razine, kao što je ova u Našicama, ključne za revitalizaciju i razvoj istoka Hrvatske. Dodao je da se projekt Slavonija, Baranja i Srijem sada nalazi u novoj, višoj razvojnoj fazi te će se od 2021. s novim statističkim regijama i s novim sporazumom o razvoju projekta Slavonija, Baranja i Srijem još više i kvalitetnije povlačiti novac iz Europske unije. Našički gradonačelnik Josip Miletić naveo je da je više od 500 milijuna kuna projekata u provedbi u Našicama, što pokazuje dobar primjer zajedništva i način na koji se koriste europska sredstva.

– Dobra suradnja i inicijative koje idu iz lokalne samouprave prema regionalnim i nacionalnim donose ploda i uvjeren sam da će se i svi projekti koje smo danas potpisali nastaviti na dobrobit svih naših sugrađana – rekao je Miletić te zahvalio predsjedniku Vlade i županu na sredstvima i projektima u provedbi.

Općina Klis dobiva novu turističku atrakciju u zaštićenom prirodnom lokalitetu Uređuje se izletište u idiličnoj dolini Rajčica, najpoznatijoj po deset bunara u suhozidu

Na sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem premijer Plenković istaknuo je da je 2020. bila jedna od najizazovnijih godina za Hrvatsku u proteklih 25 godina zbog nevjerojatne zdravstvene krize uzrokovane pandeRekonstrukcija dvoraca Pejačević, dvaju trgova i vile Greger u Našicama vrijedna je 100 milijuna kuna GRAD NAŠICE GRAD NAŠICE Suzana Lepan Štefančić mijom koronavirusa, njezinih posljedica na hrvatsku ekonomiju, ali i na ostale aspekte života.

– Unatoč pandemiji koronavirusa, uspjeli smo smanjiti očekivani pad BDP-a, pravodobnim otvaranjem osigurati gotovo 50 posto rezultata turističke sezone u odnosu na prošlogodišnju rekordnu godinu, odraditi predsjedanje Vijećem EU, ući u Europski tečajni mehanizam II, u rekordnom roku nakon parlamentarnih izbora formirati parlamentarnu većinu, donijeti zakon o obnovi nakon potresa a sada krenuti na zacrtane aktivnosti Vlade - socijalnu sigurnost, ekonomsku suverenost, posebice u području poljoprivrede i energetike, te jačanje globalne prepoznatljivosti zemlje – poručio je premijer.

Prvi put, kazao je, osigurana je nova pretpostavka - 22 milijarde eura iz europskog proračuna za idućih sedam godina, što je posebno važno za Slavoniju, za našu kohezijsku politiku te politiku koja se odnosi na poljoprivredu i ruralni razvoj. Dodao je kako se radi na redigiranju nacionalne razvojne strategije do 2030. godine, budući da je ona izrađena prije pandemije i izmijenjenih gospodarskih okolnosti te da je u tijeku finalizacija tog dokumenta.

VIDEO U Splitu je predstavljen program potpore malom gospodarstvu

Potpisano 66 ugovora

– Nastavit ćemo s projektom integriranih teritorijalnih ulaganja za urbana područja, Osijek i Slavonski Brod, nastaviti s programom integrirane, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova, na ratom pogođenim područjima, kao i programom Proizvodi Slavonije, Baranje i Srijema. Sve to u cilju smanjivanja razlika u stupnju razvoja – istaknuo je Plenković.

Izvijestio je kako je u Projektu Slavonija, Baranja i Srijem do sada ugovoreno 16,53 milijardi kuna od predviđenih 18,5 milijardi, odnosno povećanje od 5,2 milijarde kuna ugovorenih sredstava u odnosu na posljednju sjednicu Savjeta u Vukovaru. Istaknuvši kako je Vlada prije četiri godine osnivanjem Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem poručila da sada i odmah mora pomoći Slavoniji, dodao je da će se ta politika Vlade nastaviti i u novom mandatu.

To će se postići i novom statističkom podjelom Hrvatske u kojoj će se oformiti Panonska Hrvatska, koja će uz pet slavonskih županija obuhvatiti i Sisačko-moslavačku, Karlovačku i Bjelovarsko-bilogorsku te će omogućiti bolji položaj gospodarstvenika, bolju kartu gospodarskih potpora i tako potaknuti brži i učinkovitiji razvoj Slavonije. Savjet je prihvatio sklapanje Dodatka 2 Razvojnom sporazumu za područje Slavonije, Baranje i Srijema, vrijednog 10,7 milijardi kuna kojima će se pomoći Slavoniji i pet slavonskih županija. Uručeno je nakon sjednice 66 ugovora vrijednih ukupno 439,5 milijuna kuna, od čega je bespovratnih 315,4 milijuna.