Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Besplatno zavirite u Zavičajni muzej Imotske krajine u digitalnom obliku

Reljef boga Mitre, najočuvaniji na svijetu, sada se može razgledati u dnevnom boravku

1/3
Foto: Mijo Zidar
Reljef boga Mitre od 2008. godine nacionalno je blago Republike Hrvatske i ne smije izići iz zemlje, čak ni iz muzeja

Zavičajni muzej Imotske krajine dio svoga stalnog postava ponudio je besplatno u digitalnom obliku. Na ovaj potez odlučili su se u povodu trenutačne situacije s koronavirusom, s obzirom na to da je muzej bio primoran zatvoriti svoja vrata zbog epidemioloških mjera. Platforma je dostupna na poveznici http://bit.ly/muzeji i prilagođava se svakom zaslonu, tako da je jednako dostupna na stolnim i prijenosnim računalima, kao i na mobilnim uređajima i tabletima.

Gradonačelnik Ivan Budalić predstavio mjere kojim Imotski odgovara na krizu Režu se svi izdaci, zaustavljaju kapitalne investicije, plaće iz gradskog proračuna smanjuju se za 20 posto

Ukorak s vremenom

– Trudimo se ići ukorak s vremenom i pratiti najnovija tehnološka dostignuća u prezentaciji našega sadržaja pa smo na ovaj način željeli široj publici približiti vrijedne zbirke našega muzeja. Na naslovnoj stranici posjetitelje dočekuje priča o samoj zgradi muzeja, koja se nalazi u kompleksu Režije duhana, a služila je kao menza i dnevna bolnica za djelatnike duhanske stanice – rekao nam je Branimir Leko, voditelj Zavičajnog muzeja Imotske krajine.

Dodaje da je na ovoj platformi prikazan i najvažniji eksponat ovoga muzeja – Reljef boga Mitre.

– Riječ je o unikatnom predmetu i velikom raritetu. U svijetu ih postoji tek pet, a naš je najočuvaniji; najjasnije se vidi, nije oštećen i cjelovit je. Od 2008. godine nacionalno je blago Republike Hrvatske i ne smije izići iz Hrvatske, čak ni iz našega muzeja. To je samo jedan od eksponata, a svima koji su u vrijeme izolacije zainteresirani za posjet muzejima, preporučujem da posjete našu digitalnu platformu. Naravno, nakon što sve ovo prođe, pozivam ih da osobno dođu u naš muzej – govori Leko.

Akcija skupine psihologa Imotske krajine Besplatna psihološka pomoć Imoćanima

U digitalnom obliku predstavljeni su i mozaik iz Borka, rimska stela, jatagani, vodena lula za pušenje opijuma i drugi vrijedni eksponati. Ankica Jukić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Imotski, pod kojim djeluje Zavičajni muzej Imotske krajine, ponosna je na ovaj projekt, ali ističe i da je ustanova kojoj je na čelu ponudila još neke sadržaje u digitalnom obliku.

Ispunjavanje misije u krizi

– Nažalost, ove godine nismo mogli organizirati program “Sine Božji budi faljen” pa smo na sam Veliki petak putem našega YouTube-kanala objavili snimku prošlogodišnjega koncerta koji je u sklopu ovoga programa održan u Osijeku. Radi se o projektu koji predstavlja kantanje – fenomen pjevanja Gospina plača tijekom korizme. Uistinu sam ponosna na to što smo kao ustanova prepoznali mogućnosti koje nam pruža digitalno okruženje i što i u ovim kriznim vremenima i te kako ispunjavamo svoju misiju – izjavila je Jukić.

Devetnaest obitelji potpisalo ugovor o dodjeli poticaja za rješavanje stambenog pitanja Grad Imotski pomaže mladim obiteljima u gradnji i adaptaciji kuća