Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Gradonačelnik Ivan Budalić predstavio mjere kojim Imotski odgovara na krizu

Režu se svi izdaci, zaustavljaju kapitalne investicije, plaće iz gradskog proračuna smanjuju se za 20 posto

1/5
Foto: Grad Imotski
Svi unajmljivači javnih površina oslobađaju se najma za cijelu tekuću godinu

I Grad Imotski odgovorio je na krizu izazvanu koronavirusom nizom restriktivnih i socijalnih mjera kojima nastoji ublažiti situaciju najpogođenijim sugrađanima. Gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić predstavio je paket mjera koji je donio, kako ističe, nakon sveobuhvatne analize.

Ministar Ćorić potpisao ugovor o bespovratnim sredstvima za aglomeraciju Imotski Imotskom i Prološcu 288 milijuna kuna za vodovod i kanalizaciju, postaju velika gradilišta

Mjere štednje i pomoći

– Paket mjera pomoći građanima Imotskog u cilju smanjenja šteta nastalih pandemijom koronavirusa sastoji se od mjera štednje te od mjera pomoći za ranjive skupine. Naglasak smo stavili na ona područja koja nisu obuhvaćena programima mjera koje je Vlada Republike Hrvatske donijela na svojim posljednjim sjednicama – objasnio je gradonačelnik Budalić.

Mjere štednje podrazumijevaju rezanje svih izdataka koji to dopuštaju. Odgodit će se sve kapitalne investicije osim onih koje su od vitalnog značaja i one koje se sufinanciraju nacionalnim ili sredstvima EU.

– Bruto plaće djelatnicima u gradskoj upravi, gradskim ustanovama i gradskoj tvrtki smanjit će se za 20 posto. Iz toga su izuzete plaće komunalnim radnicima na prikupljanju otpada i čistačicama. U ovoj godini neće biti isplate regresa, božićnica ni naknada. Smanjenje se odnosi i na dužnosnike. Smanjit će se planirani troškovi za manifestacije i troškovi reprezentacije, troškovi javne rasvjete, održavanja javnih površina te programska sredstva financiranja rada udruga na model tri plus tri mjeseca. Na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća predložit ću ukidanje vijećničkih naknada i usmjeravanje sredstava u korist proračuna Gradskom društvu Crvenoga križa (GDCK) Imotski – objavio je nepopularne mjere restrikcije gradonačelnik Budalić.

Međutim, programi socijalne i pronatalitetne politike neće se mijenjati, tako da će se, među ostalim, i dalje isplaćivati naknada umirovljenicima.

Akcija skupine psihologa Imotske krajine Besplatna psihološka pomoć Imoćanima

Dodao je kako mjere pomoći za ranjive skupine podrazumijevaju mjere od kojih su neke već na snazi, a to su oslobađanje roditelja plaćanja participacije dječjeg vrtića za razdoblje u kojemu djeca ne pohađaju vrtić zbog pandemije koronavirusa i oslobađanje plaćanja parkinga za građane u razdoblju od tri mjeseca.

Uz navedena već aktualna oslobođenja, svi unajmljivači javnih površina će se osloboditi najma za cijelu tekuću godinu, odgodit će se plaćanja komunalne naknade po modelu 3+3 mjeseca svim pravnim subjektima kojima je na snazi zabrana rada, a odgodit će se, odnosno za sada prekinuti, prisilna naplata svim pravnim subjektima, osim u iznimnim slučajevima.

Dodatni socijalni programi

– Svi oni koji su obuhvaćeni odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o zabrani rada bit će oslobođeni plaćanja odvoza komunalnog otpada dok su mjere zabrane na snazi – rekao je gradonačelnik Budalić.

Mjere koje je Županija poduzela u borbi protiv koronavirusa Zdravstvu još 2,5 milijuna kuna, niže plaće zaposlenicima Županije

Najavio je da će razviti dodatne socijalne programe pomoći kroz program rada Gradskog društva Crvenog križa Imotski.