Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska 232 pregleda
Grad povećao sufinanciranje vrtića

Roditelji iz Belišća vrtić će plaćati do 110 kuna manje

Dječji vrtić u Belišću
Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL
Za vrtićke skupine roditelji će plaćati 300 umjesto dosadašnjih 410 kuna, a za poludnevni program 270 umjesto 357 kuna

Nižu cijenu vrtića plaćat će od jeseni roditelji mališana s područja grada Belišća, a taj će im iznos biti manji od 87 do 110 kuna, ovisno o programu. Riječ je o dvjestotinjak djece koja idu u Dječji vrtić "Maslačak" Belišće.

Belišće 'Belišćanski vremeplov' – spektakularna priča o gradu Put kroz povijest pred potomcima – obitelji koja je Belišće gradila

Donesena odluka

Gradska je uprava, naime, donijela odluku o manjem udjelu roditelja u plaćanju ukupne cijene vrtića, a na račun povećanja udjela plaćanje grada Belišća.

– Ukupna ekonomska cijena za redoviti 10-satni program Dječjeg vrtića “Maslačak” Belišće iznosi 1464 kune, a za redoviti 5-satni, poludnevni program 1194 kune. Udio koji će po novoj Odluci plaćati roditelji za vrtićki program iznosi 20 posto, za poludnevni program 23, a za jaslički program 27 posto. Odnosno, roditelji djece koja pohađaju vrtićke skupine umjesto dosadašnjih 410 kuna plaćat će 300, poludnevni program umjesto dosadašnjih 357 kuna plaćat će 270, a roditelji jasličkih skupina umjesto 480 plaćat će 400 kuna – navode u Gradskoj upravi.

Završili su upravo i upisi u redovne programe za pedagošku godinu 2018./2019., od koje će roditelji s područja grada Belišća izdvajati manje novca za vrtić.

Naknada za bebe 4000 kuna

– Dio je to mjera pronatalitetne politike na koju stavljamo naglasak nastojeći pozitivno utjecati na ukupne demografske trendove. Borba protiv poražavajućih demografskih pokazatelja na razini cijele Hrvatske može se pokrenuti i s lokalne razine – poručuje gradonačelnik Dinko Burić nadajući se demografskom rastu i razvoju gradske zajednice.

U tijeku je, podsjetimo, i potpuna obnova vrtićke zgrade u Belišću. Radovi su vrijedni gotovo sedam milijuna kuna, a financirani su sredstvima fondova EU te gradskog i županijskog proračuna.

Iz Gradske uprave podsjećaju i kako je u mandatu gradonačelnika Burića povećana naknada za novorođenčad na 4000 kuna. Usto, Grad Belišće osigurava i besplatne udžbenike za sve osnovnoškolce te isplaćuje 60 stipendija za studente. Uz 20 postojećih, još 40 novih ugovora potpisano je za akademsku godinu 2017./2018. Tako stipendiju od 1000 kuna mjesečno primaju 24 studenta, a 36 studenata mjesečno dobiva 600 kuna. Stipendiju od 600 kuna ostvarili su svi studenti koji su se prijavili na natječaj i koji su ispunili uvjete natječaja.

Grad Belišće izdvaja 360.000 kuna za subvencioniranje prijevoza studenata i srednjoškolaca. Tako studenti plaćaju 350 kuna mjesečno, a razliku podmiruje Grad, dok je autobusni prijevoz za srednjoškolce potpuno besplatan.

Vinkovci djeca Tako to rade u Vinkovcima Za novorođenče 2000, a za učenika prvog osnovne i srednje škole 1000 kuna