Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Projekt EU za održivo korištenje drvne sirovine pokrenut u veljači

Rosewood će pomoći da bolje iskoristimo potencijale šuma

Centar kompetencija
Foto: Centar kompetencija
Osnovana su četiri regionalna centra, a Centar kompetencija d.o.o. iz Vinkovaca bit će glavni za istočnu Europu

Centar kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj iz Vinkovaca i Hrvatski šumarski institut iz Jastrebarskog u veljači ove godine započeli su s provedbom EU projekta ROSEWOOD za održivo korištenje drvne sirovine s još 13 europskih partnera. Direktor Centra Ivan Ambroš pojašnjava kako je cilj projekta omogućiti prijenos iskustava i inovativnih rješenja u održivom šumarstvu, pridonoseći održivom korištenju drvne sirovine u Europi.

Konjički turizam Međunarodna konferencija o konjičkom turizmu 13. listopada Edukacija kako od hobija napraviti unosan posao

– Uspostavom četiri regionalna centra za održivo korištenje drvne sirovine u sjevernoj, srednjoj, južnoj i istočnoj Europi, ROSEWOOD će stvoriti mrežu koja povezuje regije i dionike iz lanca vrijednosti šumarstva. Cilj je aktivirati sve potencijale drvnog sektora i doprinijeti održivosti europske bioekonomije. Pri tome će Centar kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj iz Vinkovaca funkcionirati kao regionalni centar za istočnu Europu – rekao je Ambroš.

Europa bogata šumom

Dodaje i kako će povezivanjem dionika unutar lanca vrijednosti u šumarstvu ROSEWOOD nadoknaditi postojeći nedostatak znanja, poticati preuzimanje novih ideja i stvoriti preduvjete za gospodarska partnerstva između različitih dionika i regija. Govoreći o projektu Ambroš kaže kako je Europa bogata drvnom sirovinom te da šume ne samo da pokrivaju kopnenu površinu kontinenta (43%), već su također važna gospodarska komponenta u mnogim regijama. Uz porast potražnje za energijom iz obnovljivih izvora, povećava se i važnost drvne sirovine za europsku bioekonomiju. Kaže i kako će iskustva i znanja skupljena u okviru projekta ruralnim i nerazvijenim područjima koja raspolažu velikim količinama drvne sirovine omogućiti kvalitetniji i brži razvoj jer će se raditi na stvaranju nove vrijednosti kroz proizvodnju finalnih proizvoda. Tijekom dvogodišnjeg trajanja projekta ROSEWOOD, partneri će prvo analizirati potrebe i slabosti sektora na razini regija i identificirati odgovarajuća inovativna rješenja. Najuspješniji primjeri bit će predstavljeni na internetskim stranicama projekta ROSEWOOD (https://rosewood-network.eu/), na radionicama i treninzima koji će biti organizirani u regionalnim centrima, kao i na europskoj razini koja će osigurati prijenos primjera dobre prakse.

Analiza sektora

– Kako bi podržao šumoposjednike i javne vlasti u upravljanju šumama na ekološki i ekonomski održiv način, projekt ROSEWOOD će analizirati trenutne izazove sektora i staviti na raspolaganje postojeća znanja i inovativna rješenja za održivi razvoj drvnog sektora. Cilj je angažirati sve relevantne dionike u lancu vrijednosti sektora kako bi se olakšala razmjena znanja i stručnosti među europskim regijama – zaključio je Ambroš.

Ušteđeni novac od grijanja, odnosno hlađenja škola i dvorana ustanove će moći iskoristiti za kupnju školskog inventara i ostalog pribora potrebnog za rad Energetskom obnovom do znatnih ušteda i podizanja kvalitete boravka Počeli radovi vrijedni 14 milijuna