Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Jedini problem je - kadrovski

RTG dijagnostika je sad na nivou, a u Dom zdravlja uložit će se 1,6 milijuna kuna

Novi RTG uređaj “pregledali” su župan Stjepan Kožić, gradonačelnik Vrbovca Robert Đuranec i ravnatelj Većeslav Bergman
Foto: Zagrebačka županija
Dom zdravlja u Vrbovcu dobio suvremeni RTG uređaj vrijedan gotovo 600.000 kuna.

Nakon što je zgrada Doma zdravlja u Vrbovcu energetski obnovljena, što je stajalo 1,3 milijuna kuna, prošli je tjedan ustanova dobila još jedan novitet. Radiologija u Vrbovcu od sada, uz već ranije nabavljeni mamomat i ortopan, ima i novi RTG uređaj vrijedan gotovo 600 tisuća kuna, a dodatnih 156 tisuća utrošilo se na uređenje prostora.

bolja zdravstvena skrb Obnovljen Dom zdravlja OBŽ-a u Donjem Miholjcu

Jedini problem je - kadrovski

– Kažu da je time RTG dijagnostika na izuzetno visokom nivou i da u dogledno vrijeme u taj segment zdravstvene zaštite u Vrbovcu nećemo morati ulagati – rekao je pri obilasku prostora Doma zdravlja župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. Dodao je da će Županija i nadalje proračunskim sredstvima pomagati zdravstveni sustav, te rekao da se u ispostavu Doma zdravlja u Vrbovcu ove godine ukupno planira uložiti 1,6 milijuna kuna, a pri tom je još jednom zahvalio zdravstvenim djelatnicima na njihovu angažmanu u vrijeme koronakrize, što definitivno nije bilo jednostavno.

U obilasku Doma s županom je bio i Većeslav Bergman, ravnatelj Doma zdravlja, a rekao je da ispostava u Vrbovcu sada ima opremu na kojoj bi joj mogle pozavidjeti i neke veće sredine.

Novo ruho Prvo veće ulaganje u sisački Dom zdravlja nakon pedesetak godina

No ukazao je na jedan ozbiljan problem s kojim se bore brojne lokalne medicinske ispostave diljem Hrvatske.

– Nama u Hrvatskoj problem neće biti infrastruktura, naći ćemo sredstva za kupnju opreme. Nama će problem biti kadrovi. Dom zdravlja Zagrebačke županije već sada u dvije ispostave nema radiologa – rekao je Bergman zahvalivši Županiji što je, ne čekajući rješenja Ministarstva zdravstva, osigurala u proračunu sredstva za specijalizacije. Tri su iz područja pedijatrije, tri iz ginekologije, dvije iz radiologije te je jedna specijalizacija iz fizikalne medicine.

Za specijalizanta 170.000 kn

– Dom zdravlja će uputiti dopis gradonačelnicima i načelnicima da i oni pokušaju u okviru svojih proračuna pronaći sredstva za plaćanje specijalizacije za one zdravstvene struke koje su na njihovu području deficitarne. Godišnje specijalizant košta oko 170 tisuća kuna – rekao je Bergman.

Energetska obnova Obnovit će se Dom zdravlja u Suhopolju

U obilasku novouređene RTG dijagnostike bio je i zamjenik gradonačelnika Vrbovca Robert Đuranec. Zahvalio je Županiji što se brine o građanima Vrbovca. Energetska obnova Doma zdravlja, inače, obuhvaćala je izradu 15 centimetara debele toplinske ovojnice vanjskih zidova i toplinsko izoliranje stropa prema tavanu, ugradnju dizalice topline zrak-voda, ugradnju elektroničkih termostatskih ventila i zamjenu stare novom LED rasvjetom u cijeloj zgradi.