Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Novo ruho

Prvo veće ulaganje u sisački Dom zdravlja nakon pedesetak godina

1/2
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Uz novu fasadu i krovište te modernu rasvjetu, očekuje se i velika ušteda energije

Dom zdravlja u Sisku dobio je potpuno novo ruho nakon provedene prve faze energetske obnove objekta. Nova fasada, novo krovište i stolarija te moderna LED rasvjeta samo su dio promjena i rezultat prvog većeg ulaganja u ovaj objekt nakon pedesetak godina.

Opremanje ordinacija primarne zdravstvene zaštite na području županije Gotovo 15 milijuna kuna za novu opremu i prilagodbu ambulanti invalidima

Kredit na 13 godina

Vrijednost investicije je 7,915.159,44 kune (u što je uključena izrada glavnog projekta, radovi, nadzor, upravljanje i administracija, promidžba i vidljivost te završni energetski certifikat). Navedene aktivnosti sufinancirala je Europska unija u omjeru 60% za radove i nadzor te za ostale aktivnosti 85% bespovratnih sredstava. Ukupni iznos sufinanciranja EU je 4,737.475,81 kunu, a preostali iznos od 3,177.683,63 kune bit će financiran kreditom Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) s 0,25% kamata. Kredit će se otplaćivati na rok od 13 godina.

– Uz prekrasan novi izgled same zgrade u središtu Siska, ovakvi projekti su jako isplativi zbog velike uštede energije. Predviđene uštede, nakon završetka svih radova, su 56,37 % u potrošnji toplinske energije za grijanje, 44,36 posto uštede primarne energije te smanjenje štetne emisije CO2 u iznosu od 49,73%. Nije zanemarivo ni to što će boravak u zgradi korisnicima zgrade, djelatnicima i pacijentima biti znatno ugodniji – rekao je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

radovi "teški" 11,3 milijuna kuna Sigurniji promet obnovljenim Galdovačkim mostom

Nakon energetske obnove očekuje se prijelaz iz energetskog razreda F u energetski razred C .

– Projekt uključuje povećanje toplinske zaštite vanjskih zidova, stropa prema negrijanom prostoru i krova iznad grijanog prostora, zatim zamjenu vanjske stolarije, poboljšanje postojećeg sustava grijanja, zamjenu unutarnje rasvjete učinkovitijom LED rasvjetom, uvođenje sustava automatizacije i upravljanja zgradom, uvođenje sustava daljinskog očitanja potrošnje energije i vode te sustava kontrolnih mjerila energenata i vode – rekla je ravnateljica Doma zdravlja Sisak Ankica Grubišić.

Nastavak je ovo energetske obnove zdravstvenih ustanova na području Sisačko-moslavačke županije jer se provode radovi i na domovima zdravlja u Glini i Petrinji, na zgradi Neuropsihijatrijske bolnice u Popovači, a obnavljat će se i Dom zdravlja u Kutini.

Nastavlja se uređenje školskih igrališta u nadležnosti Županije Kod sisačke Gimnazije sada se može igrati košarka, nogomet, rukomet, odbojka...

Više od 12 milijuna kuna

Radovi u NPB-u Popovača vrijedni su 8,3 milijuna kuna dok je za energetsku obnovu zgrade Doma zdravlja u Petrinji, u Lopašićevoj ulici, izdvojeno 2,8 milijuna kuna, a za DZ u Glini, u Vukovarskoj ulici, 1,1 milijun kuna.