Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
digitalizacija javne uprave

Rupa na cesti, oštećenje na klupi... prijava na ZAKRPAJ.to

Foto: Općina Vir
Stanovnici Vira mogu pristupiti aplikaciji i prijaviti problem

Razbijena žarulja na stupu javne rasvjete? Odjednom se pojavila rupa na cesti ili oštećenje na klupama i dječjim igralištima? Problem je, kažu u Općini Vir, lako i jednostavno rješiv uz pomoć aplikacije ZAKRPAJ.to, čiji je sustav nakon testnog razdoblja sada integriran u operativni sustav Općine Vir i komunalnih tvrtki. Početak je to primjene digitalizirane javne uprave kako bi se omogućila učinkovitija i efikasnija javna uprava u skladu s novim ciljevima EU za razdoblje 2021. – 2027. godine, izvještavaju iz virske uprave.

Najviše domaćih gostiju, slijede ih Slovenci Najuspješnija su hrvatska destinacija u lipnju po noćenjima

– To znači da komunalne probleme, koje inače uočavaju i prijavljuju komunalni redari, sada vrlo jednostavno mogu prijavljivati stanovnici otoka s potpuno određenim položajima na terenu, fotografijom i opisom problema. Potrebno je samo pristupiti servisu putem web-sučelja ili mobilne aplikacije, fotografirati mobitelom komunalni problem te opisati situaciju na terenu – ističu s Vira.

– Sve prijave bit će vidljive nadležnim službama Komunalnog redarstva kao i svim posjetiteljima web-servisa, a korisnici će moći pratiti dinamiku rješavanja svojih problema, ali i svih drugih prijava – ističu u Općini Vir kako građani Vira sada mogu imati uvid u rješavanje statusa prijavljenog problema. Kratki opis problema, fotografije i slanje na ZAKRPAJ.to prijavljuju se na dva načina: pametnim telefonom na terenu ili računalom na karti. Aplikaciji se također može pristupiti te prijaviti problem anonimno, kao što se nudi mogućnost prijave na web-servis, a očekuje se još transparentniji, učinkovitiji i brži rad Komunalne službe Općine Vir i rad općinskih poduzeća koja su zadužena za održavanje i uklanjanje komunalnih problema na otoku Viru. Aplikacija je besplatna i dostupna za pametne telefone s Android, iPhone ili Windows operativnim sustavom, a kako mobilna aplikacija nema kartu, potrebno je uključiti GPS sustav pozicioniranja da bi se uspješno očitala pozicija – istaknuli su iz virske lokalne uprave.

Djelatnici čistog otoka Ne treba nam teretana, dovoljno je čistiti plaže