Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Udruga Kalinka održala Dan ruske kulture

Ruska kuhinja na međimurskom stolu proslavila 10. obljetnicu

1/18
Foto: Međimurska županija
U Hrvatskoj živi oko 1500 pripadnika ruske manjine, a u Međimurju djeluje njihovo najbrojnije društvo koje danas okuplja oko stotinjak ruskih sunarodnjaka, Hrvata i ljubitelja ruskog jezika i kulture

Najbrojnije društvo ruske nacionalne manjine u Hrvatskoj, Udruga ruskog govornog područja u Međimurju – Kalinka, organizirala je tradicionalni Dan ruske kulture u Prelogu. Na desetu godišnjicu manifestacije kojom njeguju rusku tradiciju, kulturu, posebno ponosna bila je predsjednica Udruge Kalinka Tatjana Mikolaj koja je istaknula trud, rad i odricanje svih članica, priopćili su iz Međimurske županije.

Foto: Međimurska županija

“Najkozarskija” županija U pripremi nova robna marka "Međimurska jaretina"

- Slavenski korijeni, kultura i povijest povezuju nas već stoljećima te možemo biti ponosni na dobre odnose koje imaju Ruska Federacija i Hrvatska. Mnogi Rusi doselili su se na ove prostore te im je Hrvatska postala ne samo novi dom, već i prava domovina. Upravo zato je važno njegovati rusku kulturu, ali i prijateljstvo koje imaju naše države  - kazao je veleposlanik Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj Anwar Sarvarovič Azimov.

U Hrvatskoj živi oko 1500 pripadnika ruske manjine, a u Međimurju djeluje njihovo najbrojnije društvo koje danas okuplja oko stotinjak ruskih sunarodnjaka, Hrvata i ljubitelja ruskog jezika i kulture.

JEDINSTVENI DOGAĐAJ Međimurje domaćin prvog Nacionalnog kongresa ugostitelja koji je okupio više od 400 dionika

- Kalinke iz godine u godinu pokazuju svoju ljubav prema Rusiji, čuvaju vrijednosti i identitet te su most koji povezuje dva naroda. Međimurje je bogato svojim običajima i baštinom, no otvorenošću prema dobrim programima i projektima, želimo pokazati veliko poštovanje i zahvalnost članovima Kalinke za sav njihov trud i što svojim djelovanjem čine našu zajednicu boljom - poručio je međimurski župan Matija Posavec.

Foto: Međimurska županija

Svaka narodna pjesma jedna je životna priča koja riječima i melodijom govori o dalekoj prošlosti i životu predaka te su Laura Čurin i Mura Magdalenić izvedbom ruskih narodnih pjesama unijele dašak ruske kulture i duše u kulturno-umjetničkom programu. Nastupila je i dječja vokalna skupina “Malinka”, ponos društva “Kalinka”, a članovi Mješovite vokalne skupine KUD-a Žiškovec i vokalne skupine “Kalinka” zajedničkim nastupom pokazali su kako Hrvati pjevaju na ruskom, a Rusi na hrvatskom.

Nagrade otišle u Podturen, Donji Kraljevec i Žabnik Završila akcija "Čiji je vrt najljepši"

Zanimljivu koreografiju kojom je spojila umijeće rukovanja štapom i rusku glazbu, pripremila je Tena Gotal, dok su Jelizaveta Donskih, Karina Mlinarić i Taisa Helena Tomašić izvele plesnu točku.

Foto: Međimurska županija

Boršč, peljmeni, golubci i som u košuljici neki su od ruskih specijaliteta koje su same pripremile vrijedne članice Kalinke. Uz bogat jelovnik, moglo se degustirati brojne slastice, a neizostavna je bila i ruska votka.