Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
“Najkozarskija” županija

U pripremi nova robna marka "Međimurska jaretina"

Foto: Međimurska županija
OPG Jasminke Zadravec osvojio je zlatnu plaketu za mladi kozji sir u bučinom ulju i srebro za mladi sir

U Međimurskoj županiji proizvede se 30 posto ukupne količine kozjeg mlijeka u Hrvatskoj. Evidentiranih 39 uzgajivača drži 2995 grla, što je 40 posto uzgojno valjanih koza u državi. Najmliječnija koza u Hrvatskoj dolazi iz Međimurja, s 2225 kilograma mlijeka u jednoj laktaciji, a struka Međimurje percipira kao "najkozarskiju županiju", rečeno je na 21. savjetovanju uzgajivača ovaca i koza u Hrvatskoj te 20. izložbi hrvatskih ovčjih i kozjih sireva.

Turizam svih 365 dana 'S osvojenih 11 Decantera na 600 ha "Međimurska vinska cesta" ima najkvalitetnija vina na svijetu'

– Posljednjih godina svi pokazatelji u ovčarstvu i kozarstvu iskazuju stabilne proizvodne pokazatelje, što potvrđuje da je ta proizvodnja, za razliku od većine drugih grana stočarstva, pronašla ravnotežu između gospodarskih interesa uzgajivača, zaštite i očuvanja okoliša kroz održivu proizvodnju te udovoljavanje socijalnih zahtjeva za ostanak stanovništva u ruralnim prostorima. Proizvodi iz sektora ovčarstva i kozarstva cijenjeni su na tržištu – zaključak je stručnog savjetovanja.

Zamjenik međimurskog župana Josip Grivec istaknuo je da je proteklih godina uzgajivačima koza dodijeljeno više od milijun kuna za razvoj kozarstva. U proračunu županije za poljoprivredu izdvaja se više od četiri milijuna kuna, a u proteklih 15 godina za subvencije i potpore u poljoprivredi isplaćeno je više od 14 milijuna kuna.

Projekt klonske selekcije 'Cilj nam je brendiranje pušipela kao međimurske zaštićene robne marke'

Župan Matija Posavec podsjeća da se u suradnji s Agronomskim fakultetom provode projekti za razvoj kozarstva, a u pripremi je novi projekt robne marke "Međimurska jaretina".