Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Prestižan status

S 3905 djece i mladih Sveta Nedelja dobila status Grada – prijatelja djece

Foto: Grad Sveta Nedelja
Grad Sveta Nedelja lijepo je mjesto nadomak metropole, grad je prirodne ljepote i baštine koja priča povijest grada. Grad je poduzetništva, rastućeg turističkog potencijala, ali prije sve grad je sretne djece, zaključila je Gordana Šoltić Siladi

Grad Sveta Nedelja od sada je i službeno Grad-prijatelj djece. Plaketa ove prestižne titule prošli je tjedan uručena gradonačelniku Svete Nedelje Dariju Zurovcu, a ovo je postignuće impozantno s obzirom na to da je Koordinacijski odbor za provedbu ove akcije osnovan tek u prosincu 2017. godine.
Za ostvarenje statusa u tom je razdoblju bilo potrebno ostvariti zahtjeve u ukupno deset programskih područja i izraditi godišnje programe i planove za ostvarivanje Akcije. 

Uređenje grada Posađeno više od stotinu sadnica stabala

Posao još nije završen

Potrebno je bilo i osigurati namjenska sredstva za razvoj, zaštitu i odgoj djece, pružiti podršku i potporu udrugama koje imaju programe za djecu i uključivanje djece, osigurati preduvjete da žive u sigurnom i zdravom gradu, osigurati im zdravlje, odgoj i obrazovanje te socijalnu skrb...

– Izuzetno sam ponosan i sretan što je Sveta Nedelja stekla počasni status. Dobivanjem počasnog statusa naš posao nije završen, već se nastavlja. Ovo je nastavak jedne kvalitetne i zdrave komunikacije između naših najmlađih i odraslih stanovnika. Smatram da Grad zajedničkom komunikacijom udruga, volontera, ustanova i institucija može stvoriti puno pozitivnih promjena. Sa svojim suradnicima, posvetio sam se unapređenju odgoja i obrazovanja, kulture, sporta i rekreacije, zdravlja i socijalne skrbi – kazao je gradonačelnik Zurovec, pri tom ipak svjestan da u daljnjem radu treba biti još bolji, i nastaviti ulagati u djecu i mlade.

Završen projekt u Svetoj Nedelji Reciklažno dvorište otvoreno od 2020.

Pohvale Gradu Svetoj Nedelji uputila je i članica Saveza društva “Naša djeca“ Hrvatske Gordana Šoltić Siladi koja je istaknula kako je Sveta Nedelja koja broji 3905 djece i mladih do 18 godina izdvojila gotovo 14 milijuna kuna u 2019. godini za poboljšanje uvjeta života mladih, a samo za gradnju objekata za potrebe djece uloženo je 7 i pol milijuna kuna. Tom je prilikom pohvalila i mnogobrojne programe koje provodi jedinica lokalne samouprave u suradnji sa školama poput preventivnih programa za djecu i mlade, te programe koje provode sportske i kulturne udruge.

Nedelja je grad sretne djece

 – Grad Sveta Nedelja lijepo je mjesto nadomak metropole, grad je prirodne ljepote i baštine koja priča povijest grada. Grad je poduzetništva, rastućeg turističkog potencijala, ali prije sve grad je sretne djece – zaključila je Gordana Šoltić Siladi.

Raspisan natječaj Studentima i srednjoškolcima 55 stipendija

Akcija omogućuje stvaranje zajedništva odraslih u kreiranju programa za djecu, međusektorsku suradnju, aktivnu participaciju djece u zajednici, povezivanje gradova i općina koji imaju zajednička opredjeljenja za djecu te utjecaj na definiranje nacionalne strategije u korist djece.