Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Suradnja Sisačko-moslavačke županije i Grada Petrinje

S dva milijuna kuna obnavljaju cestu kroz Malu Goricu te prometnicu Vila – Cepeliš

1/2
Foto: Sisačko-moslavačka županija
Županijska uprava za ceste Sisačko-moslavačke županije ove godine s Gradom obnavlja oko 2,5 kilometra županijskih cesta na području Petrinje

U Maloj Gorici počeli su radovi na sanaciji županijske ceste 3156. Riječ je o još jednim radovima koji se izvode po uspješnom modelu 50:50% gdje Županijska uprava za ceste financira pola troškova, a drugu polovicu općina ili grad kroz koji cesta prolazi.

STRUČNI SKUP „OPSTANAK NA BANOVINI“ Potencijali su poljoprivreda i turizam

Zajedno se može više

Tako se može, pokazalo je iskustvo proteklih godina, obnoviti puno više županijskih cesta nego uz samostalno financiranje. Ovaj put trošak sufinancira Grad Petrinja, a radovi bi trebali biti gotovi do kraja listopada. Stipo Šapina, ravnatelj Županijske uprave za ceste Sisačko-moslavačke županije ističe kako s Gradom Petrinja za ovu godinu imaju potpisan ugovor u visini dva milijuna kuna, a osim ove, obnavljaju i cestu Vila – Cepeliš u dužini od 950 metara.

– U Maloj Gorici obnavljamo 1500 metara ceste. Obavljamo skidanje postojećeg makadamskog sloja, skidanje bankina, proširivanje ceste. Nakon nasipanja kamenim agregatom ide asfaltni sloj debljine sedam centimetara, a nakon toga izrada propusta (prije asfaltnog sloja), produbljenje postojećih jaraka, krčenje šiblja i nakon svih radove dolazimo do vertikalne i horizontalne signalizacija koja je predviđena da se napravi – rekao je Šapina.

I petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović izrazio je zadovoljstvo obnovom ove ceste.

Završen projekt „Energetska obnova zgrade Doma zdravlja Sisak" Uštedjeli 1,7 milijuna kuna na cijeni radova, a sad će štedjeti i na trošku energenata

– Danas Grad Petrinja i Županija rade dobra djela. Dobre politike su one koje dolaze s komunalnom infrastrukturom, s cestom, vodom i svim ostalim instalacijama. Mislim da je ovo početak svega onoga što su i građanke i građani očekivali u gradu Petrinji. Postoji onaj dio da građani uplaćuju svoja određena sredstva kroz mnoge doprinose i to se lagano ali sigurno vraća – rekao je Dumbović. Na otvorenju radova bio je i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić zahvalivši gradonačelniku na razumijevanju.

Važna i za Grad

– Iako je riječ o županijskoj cesti, ona je od interesa i za Grad Petrinju. Mislim da zajednički možemo to učiniti, vjerojatno samostalno to ne bismo mogli. Konačno u Maloj Gorici neće biti prašine. U 2020. nemamo osnovnu infrastrukturu, sada će biti modernizirana i omogućiti normalnu komunikaciju u Maloj Gorici. Vjerujem da će doći trenutak kada ćemo moći obnoviti i dolaznu cestu iz smjera Petrinje do Male Gorice – rekao je župan Žinić.