Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Županijska bolnica Čakovec

S uloženih 65 milijuna kuna povećat će učinkovitost i skratiti liste čekanja

Županijska bolnica Čakovec
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Uskoro će biti otvoren obnovljeni odjel rađaonice i ubrzano se priprema dokumentacija za paviljone

– Ovo je najveće nepovratno ulaganje u stogodišnjoj povijesti ove bolnice – rekao je ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Robert Grudić na otvorenju obnovljenog odjela kirurgije, prvog dijela projekta “Rekonstrukcija i opremanje ŽB Čakovec za potrebe dnevne bolnice i dnevne kirurgije”.

Županijska bolnica Čakovec Zdravstvena zaštita Odjel pedijatrije slavi 60 godina rada, djeci donirane drvene igračke

– Rekonstruirani su i opremljeni prostori za provođenje postupka dnevne kirurgije s deset soba i dva apartmana, a nabavljena je i suvremena oprema za izvođenje dijagnostičko terapijskih postupaka. Bolnica postupke dnevne kirurgije bez stacionara provodi od 2014. godine, broj stalno raste, pa je tako prošle godine obavljeno 1628 postupaka – dodao je ravnatelj Grudić.

U pripremi brojni projekti

Prvi dio radova vrijedan je 2,6 milijuna kuna. Župan Matija Posavec ističe da je u tijeku najveće ulaganje u zdravstveni sustav Međimurja u povijesti. Uz projekt dnevne bolnice i kirurgije, investicije vrijedne 65 milijuna kuna, uskoro će biti otvoren obnovljeni odjel rađaonice, a priprema se i projektna dokumentacija za obnovu paviljona 2 i 3, ulaganje u opremu i zgradu primarne zdravstvene zaštite vrijednu više od 40 milijuna kuna. Osim toga, godišnje se u opremu zdravstvenih ustanova izdvaja oko 14 milijuna kuna. U planu je i nabava uređaja za magnetsku rezonanciju vrijednog osam milijuna kuna. Pomoćnik ministra zdravstva Gordan Žanić istaknuo je u Čakovcu da je Ministarstvo spremno pomoći u kupnji uređaja MR uređaja, koliko je to u njihovoj moći.

– To je naša odgovornost prema 83 % stanovnika ove županije koji se liječe u Županijskoj bolnici, što je apsolutno najveći postotak u Hrvatskoj – rekao je Posavec.

Uređenje “kirurgije 1” završetak je dijela projekta vrijednog 65 milijuna kuna, od čega je čak 50 milijuna kuna financirano novcem EU, a razliku od 15 milijuna kuna osigurava Međimurska županija.

Završetak za dvije godine

– Svrha projekta je rekonstruirati i opremiti prostor Županijske bolnice kako bi se poboljšala učinkovitost i pristup dnevnoj bolnici i dnevnoj kirurgiji. Završetak se planira za dvije godine, nabavit će se i medicinska oprema vrijedna 30,7 milijuna kuna i obaviti građevinski radovi u vrijednosti 31,6 milijuna – ističu u Županiji.

U bolnici pak očekuju da će se višom kvalitetom zdravstvene usluge povećati učinkovitost rada i skratiti vrijeme čekanja na terapiju.

kune Transparentnost Na aplikaciji Otvoreni proračun dostupni proračunski podaci svih županija Međimurskoj županiji obilježava 73. godišnjica oslobođenja Sjećanje na 6. travnja 1945. Međimurci obilježavaju 73. obljetnicu oslobođenja