Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Arheološka iskapanja u općini Dugopolje

Sa 70.000 kuna istraživali gradinu Šutanj i rimsku cestu u Kurtovićima

Dugopolje iskapanja
Foto: Općina Dugopolje
Tijekom istraživanja rimske ceste otkriveni su ostaci zida, fragmenti antičke keramike i stakla, novčić...

Općina Dugopolje iz Programa zaštite i očuvanja arheološke baštine za ovu je godinu od Ministarstva kulture osigurala novac za dva projekta.

Za arheološka istraživanja bedema prapovijesne gradine Šutanj, te izradu dokumentacije kojom će se ovom lokalitetu osigurati trajna zaštita, dobiveno je 50.000 kuna.

Općina Dugopolje Institut za javne financije U godinu dana za transparentnost proračuna Dugopolje dobilo najvišu ocjenu. S nule su skočili na pet

Isto toliko Dugopolje će tražiti za iduću godinu za istraživanje na glavnim vratima i sjeverozapadnom dijelu gradine koja je u željeznom dobu bila naseljena Delmatima, a u antici je vjerojatno bila prva crta obrane rimske Salone. Od sitnog, pokretnog arheološkog materijala na lokalitetu je nađeno najviše keramike i stakla.

Drugi projekt odnosi se na dobivenih 20.000 kuna s kojima se ove godine nastavilo istraživati staru rimsku cestu koja povezuje naselja Kurtovići – Klapavice. Rezultat istraživanja je otvorena arheološka sonda koja je iznjedrila i ostatke zida, mnoštvo fragmenata antičke keramike i stakla, novčić i nekoliko metalnih nalaza koji su karakteristični za sredinu 4. st. po. Kr.

Općina Dugopolje zatražila je dodatnih 50.000 kuna od Ministarstva kulture čime bi se osigurao nastavak arheoloških istraživanja i iduće godine.

Arheološka istraživanja u Sisku istraživanja na sjevernom ulazu u Sisciju Vrijedni nalazi pronađeni na mjestu budućeg arheološkog parka