Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Gradonačelnik se očitovao nakon sjednice Gradskog vijeća:

Sad je najbolje vrijeme za kreditno zaduženje

Nenad Panian
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Uvjeti kreditiranja su povoljni, s kamatnim stopama do 1,5 posto

Burna je bila sjednica Gradskog vijeća Dugo Selo koja se održala prošli tjedan, a još burnije bile su reakcije na odluku prijedloga gradonačelnika o kreditnom zaduženju grada od 8,5 milijuna kuna. Prijedlog naime, većinom glasova nije prošao. Ovim kreditom trebali su se financirati kapitalni projekti koji su, između ostalog, uključivali gradnju dječjeg igrališta Kopčevec, energetsku obnovu zgrade gradske uprave i zgrade Glazbene škole te obilaznicu kroz poduzetničku zonu Puhovec.

Započeli radovi na sustavu odvodnje Dugog Sela i Rugvice Priključak na kanalizaciju za 2600 kućanstava

Dok su članovi Kluba vijećnika HDZ – BM 365 naglašavali da zaduženje nije potrebno jer se sredstva za projekte mogu pronaći iz drugih izvora, gradonačelnik Nenad Panian odlučio je komentirati ove navode. Kako ističe, kreditno opterećenje ne bi opteretilo funkcioniranje grada.

– Osim toga, uvjeti kreditiranja za gradove i općine u ovoj godini su izuzetno povoljni, s fiksnim kamatnim stopama ispod 1,5 posto – naglasio je gradonačelnik te naveo da grad u budućnosti čeka skuplja cijena kapitala te znatno viši postoci sufinanciranja gradova u EU projektima. Gradovi trenutačno sufinanciraju EU projekte s 15 posto, a ta bi se brojka u budućnosti, kazao je, mogla podignuti na 30 posto proračunskih sredstava.

Dugoselski Crveni križ organizira i dobrovoljno darivanje krvi, u 2018. bilo je 13 akcija, a prikupljeno je 847 doza krvi Slavi se 130. rođendan Krajem godine veliki jubilej Crvenog križa Dugo Selo

– To je još jedan ekonomski pokazatelj da je pravo vrijeme za zaduživanje i realizaciju ovih projekata, jer je pitanje hoćemo li poslije imati priliku. Plan da se ide u kreditno zaduženje, a ne rebalansom osigurati potrebna sredstva je i zbog činjenice što bismo rebalansom morali zadirati u socijalna prava građana i zaposlenika, izdvajanja za predškolski i školski odgoj, kulturu i sport. A ono čega se najviše bojim je da bi amandmanima na prijedlog rebalansa većina u Gradskom vijeću preusmjerila sredstva s nekih drugih projekata, na one za koje ne žele da se realiziraju, samo iz razloga da se nešto ne izgradi za vrijeme dok sam ja gradonačelnik – istaknuo je.

Na županijskoj razini organizator Lidrana prvi je put bila Srednja škola Dugo Selo Dugo Selo bilo je domaćin županijskog Lidrana Nenad Panian: Mladi, ulažite u svoje obrazovanje!