Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Mali pleternički “poduzetnici”

Sade jagode, prave pekmez i prodaju ga na sajmovima

Foto: Dječji vrtić “Tratinčica”
Djeca su s odgajateljicama posadila jagode o kojima se sada brinu, tretiraju ih i zalijevaju

U pravi mali poduzetnički pothvat upustili su se uz pomoć svojih odgajateljica mališani iz pleterničkoga dječjeg vrtića “Tratinčica”. Djeca iz starijih vrtićkih skupina ondje od malih nogu uče o poduzetništvu, sade jagode, kuhaju pekmez...

Posjetitelji su pokazali velik interes za biciklističke rute, prirodu, za slavonsku gastro i eno ponudu Uspješno predstavljanje na najvećem turističkom sajmu u Berlinu Zaokružili priču o destinaciji bećarca kao motivu dolaska u Pleternicu i Slavoniju

S obzirom na to da je riječ o jednoj od kompetencija koje su nužne za cjeloživotno učenje, projektom “I ja mogu biti poduzetnik” u vrtiću ih žele već u najranijoj dobi potaknuti na poduzetničko promišljanje, pružiti im znanje te ujedno razviti pozitivne stavove o radu.

Cilj je naučiti mališane da nešto naprave sami i da to dalje plasiraju.

– Djeca su sa svojim odgajateljicama posadila jagode o kojima se sada brinu, tretiraju ih i zalijevaju.

Kada voće donese plod, kreće branje te proces kuhanja pekmeza koji će prodavati na sajmovima, a zatim stiže i određeni financijski dobitak od prodaje.

Tako će kroz igru shvatiti što je to proizvodni proces i što njime dobivaju, ali i što učiniti s dobiti koju su postigli svojim radom – pojašnjava ravnateljica vrtića Nikolina Hačka.

U Pleternici smatraju važnim da djeca razmišljaju o onome što jednoga dana žele postati, da im se pojam poduzetništva približi na najprimjereniji način. Time ih se potiče na kreativnost i odgovornost u radu i samostalno rješavanje problema.

Priznanje Kulturnoj ruti bećarca i gange nagrada u Indiji