Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Održan 24. međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo 2019.

"Sajam s dušom" prvi put u vlastitoj hali, a privukao 625 izlagača iz 29 zemalja

Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL
Još mjesec dana prije otvaranja sajma popunjen je sav izlagački prostor, što Viroexpo potvrđuje kao jedan od najznačajnijih gospodarskih sajmova u Hrvatskoj, istaknuo je župan Igor Andrović

Čak 625 izlagača iz rekordnih 29 zemalja, prvi put i iz Španjolske, predstavilo se proteklog vikenda na 24. međunarodnom sajmu gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo 2019. Prvi put sajam ih je dočekao u novome prostoru koji će mu postati i trajni dom.

U novoj zgradi bit će spremište za bicikle Hotel Kurija Janković Slavonska bombonijera dobit će vinski bar, wellness i Športsko-rekreacijski centar

– Ostvario se san onih koji su sajam i stvarali 1996. godine. Šest puta smo mijenjali lokaciju, a 24. sajam ostat će zapamćen po tome što je prvi put održan u vlastitome prostoru. Zahvaljujemo Vladi RH koja je kroz razvojni sporazum za Slavoniju, Baranju i Srijem osigurala sredstva za gradnju hale vrijedne 16,5 milijuna kuna. Od toga, 14 milijuna dobili smo iz Ministarstva poljoprivrede, a 2,5 milijuna kuna sufinancirala je Virovitičko-podravska županija. Grad Virovitica ustupio je zemljište. Primjer je to prave sinergije, od jedinica lokalne samouprave do ministarstava, kako se zajednički može puno postići – ponosan je župan Igor Andrović.

Multifunkcionalna hala, dodao je, prvi je ostvareni projekt kroz Razvojni sporazum, na što su posebno ponosni “jer je riječ o gospodarskom projektu".

Pokretač razvoja

Još mjesec dana prije otvaranja sajma popunjen je sav izlagački prostor, izlagače su morali čak i odbijati, što Viroexpo potvrđuje kao jedan od najznačajnijih gospodarskih sajmova u Hrvatskoj. Stiglo je u Viroviticu čak 90 posto proizvođača poljoprivredne mehanizacije u Hrvatskoj.

– Zemlja partner nam je Republika Slovenija, upoznat ćemo se s karakteristikama Splitsko-dalmatinske županije koja nam je županija partner, a drugu godinu zaredom Grad Zagreb je naš grad partner. To pokazuje kako dolazak na Viroexpo predstavlja pitanje gospodarskog prestiža jer upravo je naš sajam tijekom godina bio pokretač gospodarskog razvoja. On je najznačajnija pozornica za mnogobrojne obrtnike, male poduzetnike i gospodarstvenike, poljoprivrednike iz cijele Slavonije i Podravine i cijele Hrvatske. On je mjesto susreta kojima je cilj gospodarska suradnja novih poslovnih subjekata. Naš cilj svih ovih godina bio je pomoći poduzetnicima, gospodarstvenicima, poljoprivrednicima i obrtnicima da pronađu "put prema zapadu" – naveo je Andrović.

Viroexpo Stiže više od 600 izlagača iz 29 zemalja Viroexpo u novoj hali i s najvećom izlagačkom površinom

Zahvaljujući Viroexpou, ta je županija, nastavio je, velikim dijelom izvozno orijentirana.

– Viroexpo je uistinu "sajam s dušom", kako ga zovu, a dušu mu daju naši izlagači. Njih 95 posto vraća se na sajam iz godine u godinu. Vlada RH stoji iza Virovitice, Virovitičko-podravske županije i Slavonije – poručio je potpredsjednik Vlade RH Tomislav Tolušić, koji je i otvorio Viroexpo 2019.

Uz pomoć županije partnera, Splitsko-dalmatinske županije, na Viroexpou se spojila "plava" i "zelena" Hrvatska. Na njihovom je štandu bilo i najveselije.

– Svega imamo, soparnika, pršuta, maslinova ulja, smokvi, likera, sto vrsta vina! Tridesetak je proizvođača samo na štandu kojim predstavljamo našu županiju – ispričao nam je Anđelko Katavić, pročelnik iz Splitsko-dalmatinske županije.

A u Dalmaciju bi rado ponijeli, priznaju, med iz virovitičko-podravskih košnica.

najveći sajam turizma na svijetu Župan Blaženko Boban na sajmu turističke industrije ITB u Berlinu

Navala na med

Pčelarstvo Balint iz Virovitice već sedmu godinu nudi svoje proizvode na Viroexpu. Njihov med, pakiran u nacionalnim staklenkama, jedu i školarci, sudjeluju u projektu Medni doručak.

– Kupci su prepoznali našu kvalitetu, kušaju i kupe med. Uvijek donesemo više, ali jako smo zadovoljni prodajom na sajmu – kazala nam je Vesna Balint.

Osim što prodaju izravno na sajmu, izlagači razmjenjuju vrijedne informacije i kontakte koji im otvaraju vrata novih poslovnih pothvata.

Uz predsjednicu RH Kolindu Grabar-Kitarović pokrovitelj sajma je i Vlada RH, ali i četiri ministarstva – poljoprivrede, gospodarstva, poduzetništva i obrta, kao i turizma te regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Organizatori i pokrovitelji su Virovitičko-podravska županija, Grad Virovitica, HGK – Županijska komora Virovitica, Obrtnička komora Virovitičko-podravske županije i županijska TZ.

ITB sajam i Dunavski salon Nijemcima sve poželjnija destinacija istok Hrvatske