Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
đakovo

Sajam u srcu Slavonije koji popularizira poljoprivredu i selo, ali i nove poslovne prilike

1/2
Foto: Maja Muškić
Na izložbi teladi "Bambino kup" nastupit će mali farmeri – djeca uzgajivača goveda

Sajam poljoprivrede, obrtništva i gospodarstva "Đakovo Expo" doživjet će ovoga proljeća svoje 11. izdanje. Izlagači će 10. i 11. svibnja "okupirati" 5000 metara četvornih sajamskog prostora na lokaciji Državne ergele Đakovo – u zatvorenoj jahaonici i dvorištu pastuharne u Ulici Augusta Šenoe 45. Organizatori sajma su Grad Đakovo i Poduzetnički centar Đakovo d.o.o., a održava se u okviru obilježavanja Dana Grada.

Skulpture na Strossmayerovu trgu u Đakovu Umjetnički razvoj grada Đakovo postaje "Grad skulpture" – suvremeni kipari izlagali na Strossmayerovu trgu

Bambino kup

– Sajam Đakovo Expo godinama donosi pozitivne rezultate lokalnom gospodarstvu, ima značajan mikroekonomski potencijal koji su prepoznali domaći obrtnici, obiteljska poljoprivredna gospodarstva te mali i srednji poduzetnici, a osnovni je cilj manifestacije ne samo dati poticaj lokalnome gospodarstvu, već i popularizaciji poljoprivrede i sela, tradicijskih i suvremenih obrta, života u ruralnome prostoru, ali i novih poslovnih mogućnosti – ističu u Gradskoj upravi Đakova.

Osim proizvoda obiteljskih gospodarstva, obrtnika, malih i srednjih poduzetnika i zadrugara, na 11. Đakovo Expou bit će izložena poljoprivredna oprema i mehanizacija te prikazana izložba teladi "Bambino kup" uz nastup malih farmera - djece uzgajivača goveda. U suradnji s partnerima organizatori pripremaju zanimljive radionice i edukacije za poljodjelce koje će voditi stručnjaci određenih profila. Svoj će rad predstaviti i učeničke zadruge prikazom pod nazivom "Malo poduzetništvo".

Foto: Maja Muškić

Otvorenje sajma je u petak u 10 sati na sajamskoj pozornici u zatvorenoj jahaonici. Pola sata kasnije otvara se suvenirnica na ulazu u jahaonicu. Zanimljivi "Bambino kup", revijalna izložba teladi, počinje u 11.30 na hipodromu, a događaj je to koji uključuje i Hrvatsku agenciju za poljoprivredu i hranu, Savez udruga hrvatskih uzgajivača holstein goveda i Središnji savez hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda. Pokrovitelj je Zagrebačka banka d.d.

Vrijeme od 13 do 15 sati u petak je rezervirano za stručna predavanja. U maloj dvorani zatvorene jahaonice, na prvome katu, govorit će se tako o IAKS-ovim mjerama ruralnog razvoja, Programu stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, prezentirat će se proizvodi HAMAG BICRO-a, uz poseban osvrt na Kredite za ruralni razvoj. Zabavni program je od 16 do 18 sati, uz KUD Perkovčani, Đakovačke mažoretkinje KUD-a Sklad, Plesnu skupinu "Miha" KUD-a Sklad i Žensku klapu "Certissa", a nastupit će oni na sajamskoj pozornici u jahaonici.

Sudionici i iz inozemstva Uskrsni gastro 
fest i izložba 
CAC – Đakovo

U subotu je predstavljanje rada učeničkih zadruga "Malo poduzetništvo" od 10 do 13 sati. Radionice za djecu "Pokaži vještinu" trajat će od 10 do 11 sati. Revija je učeničkih radova te frizersko-modna revija održava se od 11 do 12 sati, a iza nje stoje Srednja strukovna škola Antuna Horvata Đakovo, OŠ Matija Gubec Piškorevci i Dječji vrtići. Festival čokolade "starta" u 13 sati.

Niz suorganizatora

Suorganizatori 11. Đakovo Expoa su Državna ergela Đakovo i Lipik, Univerzal Đakovo, zatim Turistička zajednica Grada Đakova, Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG BICRO), Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH), Savez udruga hrvatskih uzgajivača holstein goveda (SUHUH), Središnji savez hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda (HUSIM), Udruženje obrtnika Đakovštine, Veterinarska stanica Đakovo d.o.o., Srednja strukovna škola Antuna Horvata Đakovo, Učenička zadruga OŠ Matija Gubec Piškorevci i Zagrebačka banka d.d..

Sve snažniji razvoj kulture u Đakovu, potvrda i 12. Dioniz Đakovo ponovno kao europsko središte kazališne mladeži