Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Druženje u Dugom Selu

Sajmom, roštiljem i koncertom Ivana Zaka Županija proslavila svoj dan

Foto: Zagrebačka županija
Proslava dana Zagrebačke županije u Dugom Selu, u sklopu Festivala poduzetništva, obrta i OPG-ova “Moja poduzetna Hrvatska”, organizirana je u suradnji s Večernjim listom

Druženje, veselje, zabava... Ponešto za svakoga. Desetak dana uoči njezina dana Županija je svoje mogućnosti predstavila u Dugom Selu proizvodima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, obrtnika, gospodarstvenika, nastupima kulturno-umjetničkih udruga, najavom turističkih manifestacija...

na putovanju europom U Dugo Selo stigli su posjetitelji iz Sydneya

Cjelodnevni program – od jutarnjih događanja namijenjenih najmlađima do večernjeg koncerta Ivana Zaka, zainteresirao je brojne mještane Dugog Sela.

– Pokazali smo što Županija nudi! I odaziv posjetitelja govori da je ovo dobar projekt, stoga s njime nastavljamo i iduće godine – kazao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Raznovrstan program za sve

Uz dječje igraonice, nastupe kulturno-umjetničkih udruga, prodajni sajam četrdesetak OPG-ova i obrta, kušanje najboljih dugoselskih vina... organiziran je i gastroshow, gdje su se u pripremi mesa s roštilja okušale ekipe turističkih zajednica gradova i općina. “Najslasniji” je pripremila ekipa TZG-a Zaprešić. A da ovakve manifestacije pozitivno utječu na Županiju, slažu se svi.

– Županija bilježi porast broja turista, a tome služe i ovakve manifestacije – komentirao je Nenad Panian, gradonačelnik Dugog Sela. Konkretno, u prvoj polovici ove godine broj turističkih dolazaka u županiju povećan je za 14 posto, a broj noćenja za 12 posto. Nakon domaćih, najbrojniji su gosti iz azijskih zemalja, dodala je Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije.

Proslava dana Zagrebačke županije u Dugom Selu, u sklopu Festivala poduzetništva, obrta i OPG-ova “Moja poduzetna Hrvatska”, organizirana je u suradnji s Večernjim listom.

projekt zaželi GRADOVIMA UKUPNO 4,3 MILIJUNA KUNA ZA PROVEDBU PROJEKATA ZA POMOĆ STARIJIMA Dugo Selo i Ivanić-Grad dio programa “Zaželi”

Županija postoji od 1759.

Svečana će se Sjednica županijske skupštine u povodu obilježavanja Dana Zagrebačke županije održati ove srijede u 11 sati u hotelu International.

Inače, 17. srpnja obilježava se kao Dan županije. Upravo je na taj dan, davne 1759. godine, carica i kraljica Marija Terezija utemeljila Zagrebačku županiju ili Comunitatus Zagrabiensis, podarivši joj grb i pečatnjak. Spomenuti grb još je uvijek u upotrebi, a isti se datum i dalje slavi kao Dan zagrebačke županije.

Županija se tada prostirala od Zagorja do Križevaca, Siska, Karlovca, preko Gorskog kotara sve do mora. Teritorij se tijekom povijesti mijenjao, a u današnjim granicama Zagrebačka županija postoji od 1. siječnja 1997. godine. Tijekom Domovinskog rata znatan je doprinos u obrani suvereniteta Hrvatske dalo i oko 29.400 branitelja s područja Županije. Svoj život na oltar domovine na području Zagrebačke županije položila su 404, a ranjena su 803 hrvatska branitelja.

U Dugom Selu proslava Dana Zagrebačke županije Pjeva Ivan Zak, bira se Miss ili Mister grilla...

Površinom i brojem stanovnika Zagrebačka je županija predstavljala jedno od političkih i razvojnih središta te svojim brojnim prirodnim resursima i gospodarskim potencijalima odigrala ključnu ulogu u sazrijevanju i stasanju Hrvatske kakvu danas 
poznajemo.