Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
na putovanju europom

U Dugo Selo stigli su posjetitelji iz Sydneya

Foto: Dugoselska kronika
Odsvirali su najbolje od klasične i jazz glazbe i pokazali se da su jednako talentirani glazbenici kao i njihovi domaćini

Prošlog su tjedna Dugo Selo posjetili prijatelji iz zemlje “Down Under”. Australska srednja škola Baulkham Hills High School iz Sydneya na studijskom je putovanju po Europi, pa su dva dana proveli i u Lijepoj Našoj. Nakon Karlovca, pristigli su i u Dugo Selo jer su čuli za tamošnju srednju glazbenu školu koja ih je oduševila.

Dugoselski Crveni križ organizira i dobrovoljno darivanje krvi, u 2018. bilo je 13 akcija, a prikupljeno je 847 doza krvi Slavi se 130. rođendan Krajem godine veliki jubilej Crvenog križa Dugo Selo

Učenici te škole su, naime, osvojili više od 100 nagrada, medalja i priznanja, a najznačajniji uspjesi su dvije druge i dvije treće nagrade na Regionalnom natjecanju i četvrto mjesto na svjetskom natjecanju u Italiji.

Posjet Australaca, među kojima je bilo i glazbenika, priča nam zamjenica gradonačelnika Jasminka Kokot, taman se uskladio s 8. Festivalom klasične glazbe u organizaciji Glazbene škole Dugo Selo .

projekt zaželi GRADOVIMA UKUPNO 4,3 MILIJUNA KUNA ZA PROVEDBU PROJEKATA ZA POMOĆ STARIJIMA Dugo Selo i Ivanić-Grad dio programa “Zaželi”

– Zamolili smo naše australske goste da nastupaju zajedno s našim učenicima na festivalu i oni su, na naše oduševljenje, pristali – kaže Kokot. Tako su pozornicu, nakon tamburaškog orkestra i zbora Srednje glazbene škole Dugo Selo, zauzeli i australski “Symphonic Wind ensemble” koji broji 39 puhača, 10 čelista i 10 jazzera.

Odsvirali su najbolje od klasične i jazz glazbe i pokazali se da su jednako talentirani glazbenici kao i njihovi domaćini. Gostima se obratio i zahvalio na engleskom jeziku gradonačelnik Nenad Panian, a predstavnici škole su najavili mogućnost suradnje obiju škola u budućnosti.

pametna rasvjeta, obavijesti o gustoći prometa, pametni spremnici za otpad... Dugo Selo će do 2023. postati 'pametan' grad

A prije koncerta, australski su gosti boravili pri Kleti obitelji Bunčić gdje su probali najbolje od hrvatske tradicijske kuhinje, a za njih su nastupili članovi Kulturno-umjetničkog društva Preporod. Oni su za goste izveli plesove i pjesme Zagorja i Sesvetskog Prigorja predstavivši glazbeno i plesno bogatstvo tradicije, kao i narodne nošnje našega kraja. Nastupi preporodaša praćeni su s oduševljenjem svih prisutnih u kleti.