Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
ODŽANA 53. IZLOŽBA VINA KONTINENTALNE HRVATSKE

Šampion je traminac obitelji Šimanović

Foto: Zagrebačka županija
Najbolje vino Zagrebačke županije i sjeverozapadne Hrvatske

Traminac, ledeno vino, berba 2016., odnjegovan u podrumu Vinarije Šimanović u Kostelu Pribićkome, šampion je ovogodišnjeg ocjenjivanja vina Zagrebačke županije.

NOVA KARTA REGIONALNIH POTPORA Jozić: Vlada ispravila nepravdu prema Slavoniji

Samo ocjenjivanje održano je u sklopu 53. Izložbe vina kontinentalne Hrvatske u Svetom Ivanu Zelini, a ovo vino dobilo je i zlatnu diplomu kao najbolje ocijenjeno bijelo mirno vino s ostatkom neprovrela šećera Zagrebačke županije, ali i sjeverozapadne Hrvatske. Najbolje ocijenjeno bijelo mirno suho vino Zagrebačke županije i sjeverozapadne Hrvatske je zeleni silvanac OPG-a Crnić iz Marije Gorice, a najbolje ocijenjeno crno mirno vino Zagrebačke županije, ujedno i najbolje crno vino kontinentalne Hrvatske jest frankovka, berba 2018., također iz Vinarije Šimanović.

Sam proizvođač vina s ponosom je rekao da su iz podruma ove obitelji u zadnjih devet godina “izašla” čak tri županijska šampiona – 2013. graševina, ledeno vino (berba 2012.), 2015. izborna berba graševine (berba 2013.) i ove godine traminac, ledeno vino (berba 2016.). No ipak je najviše ponosan na frankovku, najbolje ocijenjeno vino kontinentalne Hrvatske.

Vinko Kasana novi čelnik Županijske skupštine Vinko Kasana novi čelnik Županijske skupštine

– Frankovka je tipična kontinentalna sorta, nažalost podcijenjena. Bilo bi dobro da joj se da više prostora – komentirao je Šimanović, čija obitelj i ona njegova brata obrađuje ukupno 5,5 hektara vlastitih i 1,5 hektara vinograda u najmu.

Proizvode graševinu, rajnski rizling, sauvignon, traminac, frankovku i crni pinot.