Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Bjelovarsko-bilogorska županija uz još četiri županije zajedno do sredstava Europske unije

Sastanak pet župana – sve je spremno za potpisivanje Razvojnog sporazuma između županija, Vlade i EU

Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Bjelovarska županija za Sporazum je predložila sedam strateških, ali i tridesetak manjih projekata

Župan Damir Bajs bio je domaćin svojim kolegama, županima iz sjeverne i središnje Hrvatske na sastanku u povodu skorašnjeg potpisivanja Razvojnog sporazuma s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU. Riječ je o dokumentu koji je ključan za prijavu i odobravanje velikih razvojnih projekata na početku novog proračunskog razdoblja Europske unije te za daljnje provođenje strateških projekata unutar županija.

Otvoren najsuvremeniji multimedijalni i interaktivni postav u ovom dijelu Europe – Ekomuzej Međimurje malo Od najstarijeg mlina u Hrvatskoj pa do međimurske popevke, gibanice i pušipela

–Put do sredstava EU nije lagan ni jednostavan. Ključno je pripremiti kvalitetne strateške projekte, a potom i riješiti sve administrativne i proceduralne korake. Naših pet županija sve je to uspješno provelo i danas smo prvi u Hrvatskoj potpuno spremni za jedan od posljednjih koraka – potpisivanje Razvojnog sporazuma između naših županija, hrvatske Vlade i Europske unije – objasnio je župan Bajs.

Radni sastanak

Župani Bjelovarsko-bilogorske, Varaždinske, Međimurske, Koprivničko-križevačke i Krapinsko-zagorske županije još su prije dvije i pol godine potpisali Sporazum o suradnji. Damir Bajs, Radimir Čačić, Matija Posavec, Darko Koren i Željko Kolar u okviru zajedničkog djelovanja složili su se kako bi se trebalo pristupiti potpisivanju Razvojnog sporazuma za novo proračunsko razdoblje Europske unije 2021. – 2027.

držan je i radni sastanak na tu temu u Vladi Republike Hrvatske, kada je i premijer Andrej Plenković načelno podržao inicijativu za potpisivanje Razvojnog sporazuma s pet navedenih županija. Nakon toga petorica župana iskazala su interes za potpisivanje Sporazuma s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije te je temeljem toga održan niz radnih sastanaka s nadležnim ministarstvom kako bi se utvrdio sam tekst Razvojnog sporazuma te lista prioriteta, odnosno projekata, koji će ući u Razvojni sporazum.

U ŽUPANIJI SE NASTAVLJA ENERGETSKA OBNOVA MATIČNIH I PODRUČNIH ŠKOLA Obnavljaju se škole na području Općine Rovišće

– Ovo je dobar trenutak, kada to već nije napravljeno prije dvije i pol godine, da se Sporazum potpiše i to iz najmanje dva razloga. Prvi je da još uvijek nisu do kraja potpisani sporazumi s Europskom unijom, a drugo je to što su pred nama lokalni izbori. Drugim riječima, ovoga trenutka počinje jedna nova perspektiva, regionalna i lokalna. Naša zajednička poruka koja je nadstranačka bit će dovoljno čvrsta i jasna da se u ovom razdoblju pred nama nešto i dogodi – rekao je varaždinski župan Radimir Čačić.

Priprema projekata

U okviru Razvojnog sporazuma očekuju se i sredstva za pripremu projekata kako bi se odmah moglo pristupiti početnim fazama njihove realizacije. Ključno je da u trenutku novog proračunskog razdoblja Europske unije županije imaju potpisan Razvojni sporazum o realizaciji važnih projekata. Među prioritetima su strateški projekti vezani uz prometnu infrastrukturu, školstvo, zdravstvo, turizam te druga područja, a njihovom realizacijom očekuje se i daljnji razvoj gospodarstva te nova zapošljavanja.

– Sama Bjelovarsko-bilogorska županija za Razvojni je sporazum predložila sedam strateških projekata, poput dogradnje bolničkog stacionara Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Daruvarske toplice i uvođenja novih sadržaja za razvoj posebnog oblika zdravstvenog turizma te rekonstrukcije i opremanja Centra za palijativnu skrb pri Općoj bolnici Bjelovar. Uz velike strateške projekte, Bjelovarsko-bilogorska županija predložila je i tridesetak manjih, a uključeni su gotovo svi gradovi i općine – izjavio je Bajs.