Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
Javna vatrogasna postrojba Grada Varaždina

Šatori, čamac i jastuk za spašavanje

Vatrogasci dobili opremu
1/5
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Mislim da su naši vatrogasci ponajbolje opremljeni u Hrvatskoj. I njihova uvježbanost i sposobnost na najvišoj je razini – kaže Čehok

– Imali smo jedan mali čamac, uz još dva manja neregistrirana, u koji su mogla stati maksimalno četiri čovjeka. Ovaj novi sad nosi 11 ljudi. U njega možemo smjestiti i dva nosila s ozlijeđenima, a ima i mogućnost prijevoza opreme za naše ronioce, kojih u postrojbi imamo 15 – nabraja nam pogodnosti novog čamca Ivica Labaš, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina, koja je dobila novu opremu za intervencije.

Autobusni kolodvor u Varaždinu Investicija vrijedna četiri milijuna kuna Na jesen dobivaju prvi ‘zeleni kolodvor’ u Hrvatskoj

Opremu treba obnavljati

Gradonačelnik dr. sc. Ivan Čehok i zamjenici Sandra Malenica i Zlatan Avar u Vatrogasnom domu u Trenkovoj ulici uručili su JVP-u najsuvremeniju opremu – zračni uskočni jastuk, opremu za dekontaminaciju, šator za tehničke intervencije i čamac za hitne intervencije na vodi, sve vrijedno oko 480.000 kuna. Novac je osiguran u gradskom proračunu. Gradonačelnik je pozvao Varaždinsku županiju da se više uključi u nabavu opreme jer Javna vatrogasna postrojba intervenira po potrebi na području cijele županije.

– Mislim da su naši vatrogasci ponajbolje opremljeni u Hrvatskoj. Ali nije tu samo oprema, nego je i njihova uvježbanost, spremnost i sposobnost na najvišoj razini. Konstantno postižu najbolje rezultate i na međunarodnim natjecanjima. Naravno da opremu treba stalno obnavljati – rekao je gradonačelnik i najavio da se u suradnji sa saborskim zastupnikom Anđelkom Stričakom s državom pregovara o nabavi dvaju novih vozila.

Špancirfest Anketa Organizatori žele čuti mišljenja građana o Špancirfestu

U Javnoj vatrogasnoj postrojbi, koja ima 54 operativaca, godišnje odrade oko 500 intervencija. Na oko 50 posto ih se izlazi po pozivu, a druga polovica su razne “uslužne” intervencije, poput uklanjanja snijega s krovova, da ne pada po glavama građana. Zapovjednik Labaš napominje da će novi jastuk za spašavanje ljudi s visina, površine 25 kvadrata, zamijeniti postojeći star 40 godina koji je već nesiguran.

– Ovaj je lakše prenosiv, puni se zrakom i četiri čovjeka lako ga mogu preseliti u nekoliko sekundi. Od velike pomoći bit će nam i šator od 45 kvadrata kakav nismo imali. U njega se mogu smjestiti ozlijeđeni, a i mi se možemo u njima presvlačiti. Zatvoreni su i grijani.

Za opasnije situacije

Nismo imali ni dekontaminacijski šator kojim se ćemo koristiti u situacijama u kojima ćemo se susretati s opasnim tvarima poput amonijaka koji se koristi u tvrtkama, klora ili u prijevozu kemikalija. Odijela se nakon takvih intervencija moraju dekontaminirati – pojašnjava I. Labaš.

prehrana Iz Fonda europske pomoći za siromašne stižu 757.534 kune Besplatan ručak u školi za 371 učenika