Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Moslavina

Sedam najvećih vinara udružilo se i stvorilo najbolji Škrlet

1/2
Foto: Večernji list
Svi zainteresirani zajedničko vino najvećih moslavačkih vinara imat će priliku kušati ove subote na manifestaciji „Večer škrleta i moslavačke kuhinje“ koja će se održati na glavnom gradskom trgu u Popovači s početkom u 18 sati

Sedam najvećih proizvođača vina u Moslavini: Ilovčak, Jaram, Florijanović, Miklaužić, Mikša, Trdenić i Voštinić-Klasnić, okupljeni u Udrugu proizvođačke organizacije “Škrlet”, premijerno su predstavili zajednički projekt od istoimene moslavačke autohtone sorte grožđa. U zajedničku kupažu udružili su vina dobivena od odabranog grožđa škrleta s najboljih položaja i koji će se, pod zajedničkom etiketom, puniti u limitiranom izdanju od 5000 boca.

Uspješan nastup vinara na 29. međunarodnom natjecanju Sabatina u Trogiru Zadarska županija na dobrom putu da postane vinarska regija

- Ovo je prvi takav vinski projekt u Hrvatskoj, koji je dokaz zajedništva moslavačkih vinara te je projekcija budućnosti hrvatskog vinogradarstva i vinarstva. Nadalje, i kupce učimo određenom standardu, jer taj Škrlet je u svakoj boci isti. Logo nam je „ovnek“. Naime, žuti ovnek je sinonim za škrlet, a upravo logo i predstavlja grozd škrleta, odnosno jedan veliki grozd u sredini i dva mala, po jedan sa svake strane, što je tipično za ovu sortu grožđa – rekao je predsjednik proizvođačke organizacije „Škrlet“ Tomislav Trdenić. 

Inače, kvalitetno vino Škrlet odlikuje nizak sadržaj alkohola i nešto viši sadržaj ukupnih kiselina što ga čini osvježavajućim, pitkim i laganim vinom s nježnom nenametljivom specifičnom sortnom aromom pa se kao takav idealno sljubljuje uz sve vrste ribljih jela, jela od bijelog mesa, tjestenine i pikantna jela. 

- S obzirom na godinu koju odlikuju manja kvantiteta i veća kvaliteta mogu reći da ovo naše zajedničko vino ima 12% alkohola, te spada u skupinu srednje jakih vina. Ima dobru svježinu, poluaromatsko je vino, a miris ima i voćne i cvjetne note – rekao je Trdenić.

Škrlet je ponos čitave Moslavine, a na njegovom brendiranju se radi već dulji niz godina. 

Sajam vina i delicija “Vinski podrum” Pili traminac koji se služio na krunidbi kraljice Elizabete II.

- U ovom času kada smo već došli do proizvoda koji već ima svoju prepoznatljivost na Vinskoj karti želja nam je da riješimo i onaj drugi problem, a to je prije svega plasman. Škrlet je već prepoznat kao kvalitetno i dobro vino, a sada nam je bitna ta količina. Jednostavno, nastupi izvan Republike Hrvatske traže određenu količinu, a da bismo zadovoljili te potrebe, potrebna su udruženja poput ovoga. Oduvijek smo težili ovom proizvodu, i sada s tim iskorakom konačno ćemo zadovoljiti prohtjeve tržišta. Ova će količina zajedničkog Škrleta pružiti zajamčenu kvalitetu te će konkurirati mnogo poznatijim sortama kako u Hrvatskoj, tako i izvan njezinih granica – rekao je Josip Mišković, gradonačelnik Popovače na čijem je području najveća površina vinograda škrleta.

Svi zainteresirani zajedničko vino najvećih moslavačkih vinara imat će priliku kušati ove subote na manifestaciji „Večer škrleta i moslavačke kuhinje“ koja će se održati na glavnom gradskom trgu u Popovači s početkom u 18 sati.