Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Uspješan nastup vinara na 29. međunarodnom natjecanju Sabatina u Trogiru

Zadarska županija na dobrom putu da postane vinarska regija

1/2
Foto: Zadarska županija
Zamjenik župana Šime Mršić istaknuo je da županija podržava nastup vinara na sajmovima i festivalima

Čak tri vina iz Zadarske županije osvojila su šampionske titule na Sabatini, 29. međunarodnom susretu vinara i vinogradara održanom u Trogiru. Najbolje otvoreno crno vino je merlot barrique 2018. vinara Anđelka Vrsaljka iz Nadina, najbolje otvoreno bijelo vino je kupaža maraština i malvasija dubrovačka iz 2018. godine vlasnika Stjepana Vučemilovića, a najbolje mlado crno vino je merlot 2019. Elvisa Nimčevića iz Nadina. Uz ove nagrade, zadarski vinari osvojili su i velik broj zlatnih, srebrnih i brončanih odličja.

Trudnica DEMOGRAFSKE MJERE Povećan iznos potpora za novorođene

Sto različitih vina

– Zadarski vinari u kategoriji otvorenih vina još jednom su potvrdili vrhunsku kvalitetu, ali nas veseli i da u kategoriji buteljiranih vina rastemo iz godine u godinu. U toj kategoriji nas do prije nekoliko godina praktički nije ni bilo, a sada smo na ovoj Sabatini bili vrlo blizu čak i šampionskoj tituli. U Zadarskoj županiji danas ima više od 30 registriranih vinara s oko 100 različitih vina. S ciljem brendiranja naše županije kao vinske regije, a u suradnji s Udrugom vinara i dalje ćemo podržavati njihov nastup na sajmovima i vinskim festivalima te poticati njihovu suradnju s našim turističkim zajednicama – rekao je na završnoj večeri zamjenik zadarskog župana Šime Mršić.

U posljednjih nekoliko godina kroz potpore za ruralni razvoj, Zadarska je županija uložila značajna sredstva u podizanju kvalitete postojećih i otvaranje novih agroturističkih gospodarstava.

Manifestacija “Okusi jeseni” ove godine okupila pedesetak izlagača Požežani uživali u vrućim pečenim kestenima, medu i vrhunskom vinu

Lani isplaćeno 2 milijuna kuna

Samo prošle godine, u okviru raznih oblika potpora, zadarskim je poljoprivrednicima isplaćeno dva milijuna kuna, pa je napravljen važan iskorak u sektoru poljoprivrede i proizvoda malih proizvođača i OPG-ova. Pogotovo se to odnosi na sektor vinarstva, koje je doživjelo pravu revoluciju i dobilo potvrdu kvalitete i mnogobrojne nagrade. Upravo su vina pravi primjer važnosti “suživota” poljoprivrede i turizma, jer se vina domaćih proizvođača u sve većem broju mogu pronaći u restoranima i hotelima na zadarskom području.

Nagrađeni vinari

Osim šampionske titule Stjepan Vučemilović je za svoja vina dobio i dvije velike zlatne diplome za syrah - merlot 2017. i za merlot 2019.

Velike zlatne diplome za kvalitetu otvorenih i mladih vina dobili su obitelj Maraš iz Vrsi za merlot 2018., OPG Stanko Čačić za cuvee syrah 2017., Vina i likeri Fiolić iz Zadra za Merlot 2019., te OPG Božo Bačić iz Podgrađa za syrah 2019. U istoj kategoriji, zadarski vinari osvojili su čak 36 zlatnih odličja, od kojih prednjači PZ Maslina i vino sa sedam zlata (syrah 2017., Merlot 2017., crljenak 2018., muškat žuti 2019., maraština 2019., merlot 2019., dux croatoria 2019.).

U kategoriji buteljiranih vina zadarski vinari osvojili su 10 zlatnih medalja. PZ Maslina i vino iz Polače osvojila je dva zlata (merlot 2016. i syrah 2016.) i jedno srebro. Tomislav Glavić iz Nadina osvojio je dva zlata za cabernet sauvignon 2016. i syrah 2016. Po dvije zlatne medalje osvojila su vina Diadore Eko Zdravka Žuže iz Podgradine i to za pošip 2018. i sauvignon blanc 2018. Zlato su još osvojili Vina Vrsaljko za syrah 2015., OPG Vinarija Šime Škaulj za merlot 2016., Vina otoka Paga za chardonnay 2018. te OPG Božo Bačić iz Pograđa za syrah 2018. U kategoriji jakih alkoholnih pića zlatnu medalju za liker od višnje maraške dobili su Vina i likeri Fiolić iz Zadra.

U Baštici nasadi autohtonih sorta

Županija od ove godine financijski podržava projekt “Zaštita i revitalizacija autohtonih sorata vinove loze sjeverne Dalmacije” koji provode Agronomski fakultet iz Zagreba i Sveučilište u Zadru na poljoprivrednom dobru u Baštici kako bi se dodatno promovirala proizvodnja autohtonih sorta vinove loze i vina. Ciljevi projekta su prikupiti sve autohtone sorte loze na jednom mjestu, tzv. „banci gena vinove loze Zadra i Ravnih Kotara” i osigurati uvjete za njihovu daljnju reprodukciju.Projekt će poslužiti i kao poligon za praktični rad znanstvenika i studenata, posebice s obzirom na pokretanje međusveučilišnog studija „Mediteranska poljoprivreda”, koji bi trebao krenuti od iduće akademske godine u Zadru i Zagrebu.