Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
POČINJE DUGOOČEKIVANA OBNOVA MUZEJA

Sele devet odjela, 85 tisuća predmeta i 97 godina povijesti

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Obnova će rezultirati postavljanjem pravog stalnog postava na desetak puta većem prostoru nego što je sada

U požeškom Gradskom muzeju ovih se dana okreće nova stranica povijesti. Naime, započela je selidba muzeja u susjednu zgradu, što je bio preduvjet za dugoočekivani početak radova na dogradnji i rekonstrukciji starog objekta.

VUKOVARSKO RODILIŠTE Mali Elon prva vukovarska beba u 2021. godini

Objedinjavanje potencijala

Obnova će rezultirati postavljanjem pravog stalnog postava na desetak puta većem prostoru nego što je sada. No, prije toga valja preseliti čak 85 tisuća predmeta i devet odjela, uključujući i knjižnicu, na privremenu lokaciju. – Ovo je jako velika stvar za naš muzej. Mi već 25 godina, od potresa koji je pogodio Požegu 1995. godine, planiramo renoviranje naših zgrada.

Muzej je osnovan 1924., u našoj najpoznatijoj sivoj baroknoj zgradi smo od 1954., a kasnije smo dobili još dvije zgrade, tako da zapravo sada selimo tri zgrade i 97 godina muzejske povijesti – kaže zamjenica ravnateljice požeškog muzeja Ivana Domanović. Priča oko preseljenja muzeja dio je 41,1 milijun kuna vrijednog projekta „Požeške bolte“, koji ses 80 posto sredstava financira iz bespovratnih europskih fondova.

ZAPREŠIĆ DONIO NIZ MJERA Za najamninu 2000 kuna mjesečno, iseljenima po 5000 kuna pomoći

Partneri na projektu su Gradski muzej Požega i gradska Turistička zajednica, a projektom je zamišljeno objedinjavanje kulturno-povijesnih, društvenih, enoloških, gastronomskih, prirodnih i ostalih turističkih potencijala te njihovo unapređivanje i brendiranje.

Izložba o tvornici Zvečevo

Primaran naglasak je na rekonstrukciji zgrada i postavljanju stalnog postava muzeja koji predstavlja centralno mjesto promocije kulturno-povijesne baštine grada, uz opremanje Centra za posjetitelje “Požeška kuća”. – Zanimljivo je da se neće puno toga promijeniti izvana, jer fasade će ostati iste.

GRADSKI MUZEJ VINKOVCI Cilj je uređenje Arheološkog parka Sopot

Međutim, iznutra će doći do velikih promjena, pogotovo što se tiče budućeg stalnog muzejskog postava. Požega će dobiti zaista opširan i opsežan postav, kakav ovaj grad koji se ponosi svojom poviješću i kulturom i zaslužuje – zaključila je Ivana Domanović. U međuvremenu, muzej nastavlja s radom, a jedna od prvih sljedećih izložbi je ona o povijesti tvornice Zvečevo (Stock), koja ove godine slavi 100. obljetnicu.