Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Projekt Čazma Natura vrijedi 25 milijuna kuna

Šetnica, adrenalinski park, biološki bazen i multifunkcionalni centar

Čazma eko bazen
Foto: Grad Čazma
Projekt Čazma Natura donijet će puno noviteta i mogućnosti stanovnicima i posjetiteljima našeg grada – najavio je gradonačelnik

Za jedinstveni projekt u Hrvatskoj Čazma Natura, na koji Čazmanci već dugo čekaju, ovih je dana potpisan ugovor vrijedan 25 milijuna kuna.

Naime, ovaj ambiciozni projekt prethodno je uspješno prošao fazu provjere prihvatljivosti projekata i aktivnosti te ocjene kvalitete, a sada i fazu dodjele bespovratnih sredstava od strane Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU.

suradnja s Poljacima Potpisan Sporazum o suradnji Čazma će uz pomoć Poljske bolje koristiti novac iz EU

Sufinanciranje iz fonda EU

Gradonačelnik Čazme Dinko Pirak u Rastokama je potpisao jedan od najvećih ugovora u povijesti Grada koji će se sufinancirati iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda, kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., po provedenom natječaju “Promicanje održivog razvoja prirodne baštine”.

– Potpisivanje je bilo najavljivano, no u međuvremenu datum je promijenjen. U svakom slučaju, nije nam bilo teško pričekati nekoliko dana jer riječ je o projektu čijem se početku realizacije jako veselimo. Projekt Čazma Natura donijet će puno noviteta i mogućnosti stanovnicima i posjetiteljima našeg grada – najavio je gradonačelnik Dinko Pirak. Projekt Čazma Natura podrazumijeva obnovu i izgradnju šetnice, multifunkcionalnog centra, adrenalinskog parka i onoga što je, pokazalo se, Čazmancima najzanimljivije, biološkog bazena u središtu grada.

Idejni začetnici ovog projekta susjedi su Slovenci koji već imaju jedan ekobazen pa su upravo oni od samih početaka uz gradonačelnika sudjelovali na sastancima i pomogli s potrebnom dokumentacijom. Projekt Čazma Natura obuhvaća i zaštitu i revitalizaciju zaštićenih dijelova prirode, Regionalnog parka Moslavačka gora te područja uz rijeku Česmu, Medjame i Vustje, ali i izgradnju novih sadržaja u gradu Čazmi, poput Zelene tržnice i biološkog kupališta odnosno biološkog parka. Projekt predviđa i uređenje dviju učionica OŠ Čazma te uređenje arboretuma.

Nova zapošljavanja

Čazma Natura uključuje i izgradnju sportskog parka i poučno-tematske staze namijenjenih biciklistima i ljubiteljima adrenalina. U sklopu provedbe također je uključeno i uređenje Multifunkcionalnog centra pa će novouređena zgrada na trgu dobiti novu svrhu.

– Projekt će promijeniti vizuru grada Čazme te doprinijeti ostvarenju cilja, a to je razvoj zelenog turizma koji će utjecati na razvoj kontinentalnog turizma i povećanje broja posjetitelja na turistički nerazvijenim područjima – ističe Pirak.

Koliko je projekt hvalevrijedan govori i činjenica kako će njegova provedba otvoriti 12 stalnih radnih mjesta te čak 40 sezonskih, a očekuje se da će se brojka širenjem turizma povećati.

Osnovna škola u Čazmi Energetska obnova OŠ Čazma dobiva novo krovište, stolariju, sustav grijanja, instalacije...