Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Potpisan Sporazum o suradnji

Čazma će uz pomoć Poljske bolje koristiti novac iz EU

suradnja s Poljacima
Foto: Grad Čazma
Ovogodišnji posjet već je otvorio teme iz komunalnih djelatnosti - kaže Ivan Beljan

U Poljskoj je ovih dana potpisan Sporazum o suradnji i prijateljstvu između Grada Čazme i poljske županije Legionowo. Ciljevi i sadržaj njihove suradnje, među ostalim, odnose se na razvoj međusobnih gospodarskih veza, pokretanje kontakata međusobnih poslovnih subjekata, razmjenu stečenih iskustava i znanja te novih tehnologija, susrete obrtnika i gospodarstvenika, stvaranje zajedničkih projekata te zajedničko sudjelovanje u projektima vezanima uz specifičnosti svakog područja.

Prekogranična suradnja

Predstavnici Grada Čazme, predvođeni gradonačelnikom Dinkom Pirakom i Razvojne agencije Čazma, boravili su naime u lipnju prošle godine u službenom posjetu Poljskoj, a u rujnu je Grad Čazma bio domaćin poljskoj delegaciji. Rezultat je to poziva kojeg je, putem Udruge gradova RH, uputila poljska županija Legionowo i kao potencijalne partnere u Hrvatskoj u budućim projektima financiranim iz EU fondova odabrala Grad Čazmu.

Osnovna škola u Čazmi Energetska obnova OŠ Čazma dobiva novo krovište, stolariju, sustav grijanja, instalacije...

– Poljska županija i grad Legionowo imaju dugogodišnja iskustva u realiziranju europskih sredstava te se nadamo da ćemo od njih mnogo naučiti – prilikom potpisivanja sporazuma istaknuo je gradonačelnik Dinko Pirak.

– Iako kratak, ovogodišnji je posjet već otvorio neke teme, ovoga puta iz komunalnih djelatnosti – dodao je direktor komunalnog poduzeća Komunalije Čazma, Ivan Beljan koji je prisustvovao potpisivanju.

Također je primijetio kako su Poljaci mnogo izgradili zahvaljujući fondovima EU te se nada da će i Komunalije Čazma imati pomoć pri realizaciji budućih projekata.

Važnost korištenja fondova

– Iako se trudimo biti ispred svih u okruženju po razvijenosti komunalne infrastrukture, uvijek postoji prostor za napredovanje – rekao je Beljan.

Poljski župan Robert Wrobel naglasio je važnost korištenja fondova, kao i nakanu da pomognu Gradu Čazmi koji po njemu ima velik potencijal te vidljivu želju za napredovanjem. Upravo u tom području, naglasio je gradonačelnik Pirak, Čazma može stajati uz bok i nekim većim gradovima.

Čazmanski trojac ostvario je odlične rezultate na prvenstvu koje se održalo u Mađarskoj Veliki uspjeh Čazmanci imaju europskog prvaka u dizanju girja

– Ove su godine na razne natječaje prijavljena 24 projekta u ukupnoj vrijednosti 10,5 milijuna kuna. Potpisani su ugovori u vrijednosti dva milijuna kuna, a ostali su projekti u fazi ocjenjivanja. 

Gradonačelnik Čazme Dinko Pirak i načelnik općine Štefanje Ivo Emić Novi projekt Čazma i općina Štefanje educirat će građane o odlaganju otpada