Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
projekt eu

Šibenik dobiva pomorski terminal na gatu Vrulje vrijedan 62 milijuna kuna

Foto: Grad Šibenik
Gradnjom putničkog terminala na gatu strani će promet biti odvojen od domaćeg. Unutar terminala bit će i odvojeni punktovi za putnike koji podliježu carini i graničnoj kontroli, kazao je na tvrđavi Barone državni tajnik Josip Bilaver

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije za projekt „Dogradnja gata Vrulje u sklopu pomorsko-putničkog terminala (PPT)  u luci Šibenik (III. faza zahvata)“ supotpisali su na tvrđavi Barone Josip Bilaver, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture i mr.sc. Čedo Petrina, ravnatelj Lučke uprave Šibenik, priopćili su iz gradske uprave.

Šibenik Oduševljeni uređenjem Poljane hrvatski arhitekti otvorili pod njom svoju Godišnju izložbu

Ukupna investicija procijenjena je na oko 64 milijuna kuna, dok prihvatljivi troškovi projekta iznose oko 32,2 milijuna kuna. Preostali dio troškova vezanih uz gradnju PPT-a koji nisu prihvatljivi za financiranje posredstvom fondova EU, kao i infrastrukturni radovi u teretnom dijelu luke Šibenik, bit će financirani putem kredita vrijednog 20 milijuna eura. 

–  Na primjeru ovog ugovora vidimo prednosti našeg članstva u Europskoj uniji, a ugovor potpisujemo danas, baš na dan pristupanja Hrvatske Europi. Ovaj projekt pripremila je Lučka uprava Šibenik, a gradnjom putničkog terminala na gatu strani će promet biti odvojen od domaćeg. Unutar terminala bit će i odvojeni punktovi za putnike koji podliježu carini i graničnoj kontroli – kazao je na tvrđavi Barone državni tajnik Bilaver.

U svom obraćanju ravnatelj Petrina, pak, istaknuo je da je u pripremi i projekt modernizacije lučkog područja vrijedan 182 milijuna kuna, a od te svote, napomenuo je, 92 milijuna kuna bit će uloženo u obnovu teretnog dijela Luke Šibenik.

Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Šibenika Tele2 donirao dron Bespilotnom letjelicom vatrogasci će rano otkrivati požare i pratiti ih s udaljene lokacije

- Gradnjom PPT-a riješit će se međunarodni granični prijelaz prema Schengenskim uvjetima te radni prostor u kojem će biti objedinjene sve službe vezane za pomorski promet kao što su lučka kapetanija, carina, policija, lučka uprava. Te službe će biti smještene u dijelu zgrade namijenjenom međunarodnom pomorskom prometu. Dio zgrade namijenjen domaćem pomorskom prometu omogućit će poboljšanje kvalitete usluge u linijskom prometu prema otocima  i u njemu će biti prostorije prikladne za kupnju karata i smještaj putnika do polaska linija te komercijalni sadržaji – najavio je ravnatelj Lučke uprave Šibenik.

Na svečanosti potpisivanja i uručenja ugovora kojoj su prisustvovali i ministar uprave Ivan Malenica, pročelnica šibensko-kninskog županijskog Upravnog odjela za pomorstvo, promet i otočni razvoj Jadranka Fržop, zamjenik gradonačelnika Šibenika Danijel Mileta te predstavnici županijske i lučke uprave precizirano je da će dogradnja gata Vrulje - zgrada PPT-a za domaći i međunarodni pomorski promet, odnosno pomorski granični prijelaz srednje kategorije s uređenjem prometnih površina i instalacija, činiti  posljednju fazu ranije započetog projekta modernizacije infrastrukture luke Šibenik.

Na šibenskim ulicama Odabrani dječji crteži koji će uljepšati pametne kontejnere za otpad

Taj projekt je podijeljen u tri faze, a za prvu i drugu fazu koje su dovršene, odnosno gradnju vezova za međunarodni i domaći pomorski promet  uporabna dozvola je izdana 2015. godine. Cilj trećeg dijela projekta je nadogradnja infrastrukture kojom se unapređuje upravljanje i sigurnost prometa, kontrola pomorskog prometa i pratećih aktivnosti.