Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Šibenika Tele2 donirao dron

Bespilotnom letjelicom vatrogasci će rano otkrivati požare i pratiti ih s udaljene lokacije

Foto: Grad Šibenik
Letjelica služi i za pružanje dodatne sigurnosti našim vatrogascima i sugrađanima, rekao je Volimir Milošević, zapovjednik JVP-a Grada Šibenika

Vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Grada Šibenika su u svojoj postaji preuzeli dron i mobilni telefon za njegovo korištenje koje im je donirao Tele2 u sklopu svojeg višegodišnjeg projekta DRONacija, izvijestili su iz šibenske uprave.

Na šibenskim ulicama Odabrani dječji crteži koji će uljepšati pametne kontejnere za otpad

Nova bespilotna letjelica vatrogascima će, kazano je tom prilikom, omogućiti rano otkrivanje požara, što je nužno za učinkovitiju prevenciju šteta uzrokovanih požarima i praćenje napretka u gašenju s udaljene lokacije, ali i doprinijeti većoj sigurnosti vatrogasaca i građana.

Podijelit će još četiri drona

Uoči preuzimanja donacije, vatrogasci šibenskog JVP-a prisustvovali su virtualnoj, a potom i terenskoj edukaciji kako bi što učinkovitije upravljali dronom kada im bude zatrebao. Edukaciju je također organizirao Tele2 u suradnji s partnerom Geomatika Smolčak, ovlaštenim distributerom za geodetske instrumente, softvere i geodetska rješenja. U online edukaciji, prvoj takvoj održanoj u sklopu DRONacije zbog izvanrednih okolnosti uzrokovanih pandemijom koronavirusa, vatrogasci su sa stručnjacima prošli teorijski, a potom su na terenu svladali i praktični dio korištenja uređaja, istaknuli su iz Grada.

– Zaštita okoliša i očuvanje zajednice temeljni su stup odgovornog ponašanja Tele2. Stoga smo iznimno ponosni na projekt DRONacija, u kojem već treću godinu zahvaljujemo vatrogascima koji se svakodnevno brinu o sigurnosti i očuvanju prirodnih ljepota, ali i ostalih dobara naših sugrađana. Već smo donirali deset bespilotnih letjelica, a ove godine novih pet dronova odlazi vatrogascima u Šibeniku, Trogiru, Osijeku, Slavonskom Brodu i Zaboku. Time smo pomogli vatrogascima u zaštiti oko 10 posto ukupne površine Hrvatske od požara – istaknula je Marijana Grubešić, koordinatorica društveno odgovornog poslovanja u Tele2.

savjetovanje Obnova fasada i krovišta u staroj jezgri

Nakon Zagorske javne vatrogasne postrojbe i JVP-a Grada Šibenika, svoje bespilotne letjelice u sklopu DRONacije do početka srpnja preuzet će, dodala je Grubešić, DVD Trogira, JVP Grada Slavonskog Broda kao i DVD Retfala Osijek.

– Znamo što požari znače u otvorenom i zatvorenom prostoru i kolika je odgovornost na našim vatrogascima. Moram istaknuti da je za dobro funkcioniranje našeg JVP-a važna tehnička opremljenost, ali i izuzetan kadar koji imamo. Vatrogasci su nam u svakom trenutku na raspolaganju za hitne intervencije, od požara, poplava, prometnih nezgoda do svih drugih nepogoda u kojima se možemo naći. Brzina njihovih reakcija iznimno je važna i zato, i u ime Grada Šibenika, zahvaljujemo Tele2 jer su svojom donacijom unaprijedili kvalitetu njihova rada, a time i sigurnost samih vatrogasaca, kao i sugrađana kojima će trebati njihova pomoć – rekao je Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika Šibenika.

Kvalitetne kamere

Dronovi na daljinsko upravljanje vatrogascima su izuzetno korisni za rano otkrivanje mjesta požara i praćenje s udaljene lokacije, a imaju i visokokvalitetne kamere za pregledavanje terena te termalnu kameru za otkrivanje, mjerenje i snimanje nevidljivog izvora topline s visokom preciznosti. Također, postoje situacije kada vatrogasci zahvaljujući pomoći bespilotnih letjelica mogu reagirati već za pet minuta.

Novi izgled internetske stranice Grada Šibenika Uz Popravimo.hr lakše do prijave ili rješenja problema

– Zahvaljujući dronovima možemo brže locirati požar i procijeniti njegov utjecaj. Uz to, bespilotna letjelica služi i za pružanje dodatne sigurnosti našim vatrogascima i sugrađanima. Ovim putem zahvaljujemo Tele2 na vrijednoj donaciji i podršci našem radu – rekao je Volimir Milošević, zapovjednik JVP-a Grada Šibenika.