Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
TRANSPARENTNOST

Šibensko-kninskoj županiji čista petica Instituta za javne financije

Župan Goran Pauk
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Šibensko-kninska županija i Grad Vodice dobili su posebnu pohvalu jer su u svim ciklusima objavili svih pet proračunskih dokumenata

Institut za javne financije (IJF), koji iz godine u godinu analizira proračunsku transparentnost hrvatskih županija, gradova i općina, predstavio je u srpnju rezultate istraživanja proračunske transparentnosti za razdoblje od studenog 2019. do travnja 2020.

PRIJAVLJEN PROJEKT GRADNJE PURIFIKACIJSKOG CENTRA Šibenska pidoča važan je marikulturni proizvod

Proračunska transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu, a mjerena je brojem proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama svih županija, gradova i općina. Šibensko-kninska županija za proračunsku je transparentnost i ove godine dobila čistu peticu, a po ukupnoj prosječnoj transparentnosti proračuna svih jedinica na području županije Šibenskokninska županija s ocjenom 4,5 nalazi se na visokom drugom mjestu.

Cilj je ovog istraživanja, koje se provodi već nekoliko godina, utvrditi količinu proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, bez detaljnije analize njihova sadržaja. Mjerena provjerom objave pet ključnih proračunskih dokumenata, prosječna se proračunska transparentnost iz godine u godinu poboljšava te je u šest ciklusa istraživanja porasla s 1,8 na 4,1.

Otvorena izložba “Volim svoju županiju” u Šibeniku Pandemiji unatoč, na natječaj pristiglo čak 3000 fotografija

Prosječna transparentnost županija je visokih 4,9, gradova je 4,5, dok je prosječna transparentnost općina porasla i prvi put je vrlo dobra: 4,0. Šibensko-kninska županija i Grad Vodice dobili su posebnu pohvalu jer su u svim dosadašnjim ciklusima objavili svih pet proračunskih dokumenata, izvijestili su iz županije