Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Deseta u nizu energetski obnovljenih škola u Brodsko-posavskoj županiji

Sibinjski učenici dobili lijepu i “pametnu” školu, uštede na računima za plin već su vidljive

Obnovljenu školu u Sibinju otvorio je zamjenik župana Damir Mirković
1/3
Foto: Zvonimir Penić
Načelnik općine Sibinj Josip Pavić kazao je da općinska uprava ulaže mnogo u demografske mjere te nakon energetske obnove škole najavio i gradnju dječjeg vrtića vrijednosti oko milijun eura, koja se također financira europskim sredstvima

– U Sibinju je svečano otvorena zgrada još jedne “pametne škole”. Riječ je o Osnovnoj školi Sibinjskih žrtava, koja je energetski obnovljena u sklopu 1,6 milijuna eura vrijednog projekta “Inovativnim umom do pametnih škola” koji se financira iz Interreg IPA CBC programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. Ukupna vrijednost postavljene kamene vune i nove fasade, termostatskih ventila, PVC okvira s dvostrukim staklima i obnovljenog krovišta škole je 3,2 milijuna kuna.

Županija s partnerima uspješno završava projekt “Pametne škole” Učenici uštedjeli energiju i opremili školu, a struju će isporučivati HEP-u

Školu je svečano otvorio zamjenik župana Damir Mirković koji je rekao da je Brodsko-posavska županija, uz sredstva dobivena projektom, u sibinjsku školu uložila 1,2 milijuna kuna za dodatne radove - od zamjene krovišta do ličilačkih radova.

Foto: Zvonimir Penić

Prijavljen i nastavak projekta

– Došli smo do kraja energetskih obnova na području naše županije koje provodimo posljednjih godinu dana. Ovo je deseta škola u nizu, ovoga puta financirana projektom prekogranične suradnje pametnih škola. Prijavili smo i nastavak projekta, a na škole za koje već imamo ishođenu projektnu dokumentaciju instalirali bismo solarne elektrane – dodao je Mirković.

Ravnatelj škole u Sibinju Josip Šišmanović naglasio je da škola sada nije samo lijepa, nego i učinkovita te da će se uštede koje su već sada vidljive na računima za plin moći iskoristiti u druge korisne svrhe i unapređivanje nastave.

Jačanje suradnje Dožupan Mirković primio predstavnike veleposlanstva SAD-a

– U sklopu energetske obnove postavljena je termoizolacija, odnosno vanjska ovojnica zgrade, stavljeni su termoventili na radijatore i promijenjena je stolarija. No nije sve odrađeno u sklopu projekta, nego je i Brodsko-posavska županija, kojoj se od srca zahvaljujem, uskočila jer je prepoznala manjkavosti projekta – rekao je ravnatelj Šišmanović.

Načelnik općine Sibinj Josip Pavić kazao je da općinska uprava ulaže mnogo u demografske mjere te nakon energetske obnove škole najavio i gradnju dječjeg vrtića vrijednosti oko milijun eura, koja se također financira europskim sredstvima.

Foto: Zvonimir Penić

Promijenili i navike

– Zadovoljni smo jer radovi teku kako smo planirali. Vrtić je namijenjen trima skupinama, uz mogućnost proširenja na četvrtu i mislimo da će se mjesta popuniti jer se svake godine rađa od 50 do 70 djece – kazao je Pavić.

Izložba je održana na prostoru Srednje škole "Matija Antun Reljković" Državna izložba lipicanaca Mara i Santo najbolji su pastusi

O projektu koji završava u kolovozu ove godine govorio je Bernard Ivčić iz Zelene akcije, koji je izrazio zadovoljstvo aktivnostima koje su rezultirale ne samo obnovom zgrade, nego i edukacijom zaposlenih, promjenom navika, uštedom energije te poticanjem mladih ljude da promišljaju i stvaraju inovativna tehnička rješenja na polju energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade RH i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, a provode Brodsko-posavska županija, Zelena akcija iz Zagreba, Brodsko ekološko društvo iz Slavonskog Broda, Vlada Tuzlanskog kantona te Centar za razvoj i podršku iz Tuzle, koji je i nositelj ovog projekta.

Na svečanoj akademiji predstavljena je i poštanska marka brigade Obljetnica osnutka Otkriven spomenik herojima 3. gardijske brigade “Kune”