Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Kutjevo – vinski dragulj u srcu Slavonije

Simboli Kutjeva su vino, dvorac, priroda, ljubazni domaćini...

1/2
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Grad će sufinanciranjem potaknuti ljude na otvaranje više smještajnih kapaciteta

Kutjevo, mali gradić na obroncima Papuka i Krndije, poznat je po svojim vinogradima i vrhunskim vinima. Odavna je ovaj kraj prepoznat po golemom vinskom potencijalu. Kvalitetna kutjevačka vina, pretežito od autohtone sorte graševina, čuvena su diljem Hrvatske i šire, pa ne čudi da je u gradu jedan trg dobio ime po graševini, što je jedinstven slučaj u svijetu.

Dvorci i stari gradovi Karlovačka županija Naši dvorci i stari gradovi privlače turiste i iz Azije

Razvoj smještaja

Oko Kutjeva se vinogradi prostiru dokle oko seže, a osim čuvene graševine zastupljene su i druge poznate sorte kao što su chardonnay, pinot bijeli, rizling rajnski, silvanac zeleni, Müller Thurgau od bijelih te frankovka, Zweigelt, syrah, merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon i druge crne sorte. Uz perjanicu proizvodnje vina Kutjevo d.d., sve bolja i kvalitetnija vina proizvode Krauthaker, Enjingi, Adžić, Galić, Jakobović, Markota, Mijatović, Perak, Mihalj...

– Nama u Kutjevu vinarstvo i vinogradarstvo je najvažniji izvor prihoda i jedna od najvažnijih odrednica razvoja. Po tome smo poznati i prepoznati već dugi niz godina, na to smo ponosni i na tome temeljimo svoj turistički potencijal i razvoj, ali i razvoj gospodarstva. Kutjevo je brend u svijetu i gdje god se spomene riječ Kutjevo, svima je asocijacija vino – kaže kutjevački gradonačelnik Josip Budimir.

Kao simbol Kutjeva ističe se nedavno renovirani Dvorac Kutjevo pokraj kojega se nalazi i čuveni podrum Vinarije Kutjeva d.d., sagrađen 1232. godine, pa je prema povijesnim činjenicama vinogradarska i vinarska tradicija ovdje duga gotovo 800 godina. Kutjevo posljednjih godina privlači sve više turista, a osim u kušanjima vina ovdje se može uživati i u prekrasnoj prirodi, raznolikoj gastronomskoj ponudi te sve uređenijim smještajnim objektima.

e-inkubator Pleternica U Pleternici projektom od 8,3 milijuna kuna žele vratiti mlade Europskim novcem grade novi e-inkubator

– Ako želimo razviti turističku priču, moramo imati ukupnu ponudu. Jedino spajanjem eno i gastroponude i smještajnih kapaciteta možete imati gotov proizvod i biti prepoznatljiva turistička destinacija. Na žalost, gradnja smještajnih kapaciteta dosad nije pratila vinarstvo, tako da smo odlučili potaknuti ljude da se pokušaju pokrenuti u tom smislu i sufinancirati ih s 3500, odnosno 5000 kuna. Cilj je da turist koji dođe u Kutjevo ostane više dana i ovdje potroši novac – ističe Budimir.

Svi su dobrodošli

Ono što Kutjevo izdvaja od brojnih poznatih vinskih destinacija su ljudi. Toplina, ljubaznost i susretljivost domaćina osjete se na svakom koraku, a pretočene su u proizvodnju njihovih autohtonih delicija. U mnogim poznatim turističkim destinacijama odavno je nestalo ono što u Kutjevu još uvijek čuvaju - vesela slavonska duša u vinskom dragulju dočekat će vas i ispratiti punog želuca, puna srca i željom za ponovnom posjetom. Kutjevo je definitivno, kako mu u posljednje vrijeme tepaju, vinski dragulj u srcu Slavonije.

– Tko god dođe u Kutjevo, ostane oduševljen našim vinogradima i brdima koja pružaju uistinu prelijep prizor. Međutim, najvažnije je ono što okuse, a to su vrhunska, ponajbolja vina u svijetu. To je ono što ostavlja osjećaj vrhunske kvalitete i mirnog, pitoresknog slavonskog mjesta u kojem su svi ljudi dobre volje dobrodošli – zaključio je gradonačelnik. 

Ove će godine zaživjeti i mjera sufinanciranja stambene površine u iznosu od 200 eura po četvornom metru U Gradu Kutjevu spremno se uhvatili u koštac s gorućim problemom Poticanjem razvoja gospodarstva 
žele stati na kraj iseljavanju mladih