Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Karlovačka županija

Naši dvorci i stari gradovi privlače turiste i iz Azije

Dvorci i stari gradovi
1/12
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
'Dodir civilizacija' projekt je vrijedan i do 80 milijuna eura, to je avantura koja će trajati godinama, ali zahvaljujući kojoj ćemo u općinama dobiti vrijedne turističke bisere – kazao je župan Damir Jelić

- Dvorac Bosiljevo, zapravo je okosnica razvoja i življena u našoj općini. Mi već godinama, zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture koji svake godine daje od 100.000 do 300.000 kuna i vlastitim novcem, ulažemo u dvorac, saniramo ga, popravljamo. No, da bi se dvorac mogao potpuno obnoviti i staviti u funkciju bilo bi potrebno uložiti oko 15 milijuna eura. Svakako ćemo tražiti novac iz fondova EU – kazao je Josip Kasun, načelnik općine Bosiljevo na potpisivanju ugovora kojim njegovoj općini, ali i općinama Cetingrad, Josipdol i Rakovica, država u trajno vlasništvo daje njihove dvorce i stare gradove.

Karlovac Karlovac Skuplja komunalna naknada od iduće godine

Tomislav Boban, državni tajnik u Ministarstvu državne imovine kazao je kako je inicijativa Karlovačke županije da 'ujedini' desetak dvoraca i starih gradova, među kojima su i ova četiri, te karlovačku Zvijezdu kroz turistički projekt naziva 'Dodir civilizacija', hvale vrijedan i jedinstven. Dobivanjem dvoraca i vlasništvo, Općine sada mogu samostalno kandidirati projekte, tražiti financijske partnere.

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

- Turizam županije planiramo razvijati na tim osnovama, a 'Dodir civilizacija' projekt je vrijedan i do 80 milijuna eura, to je avantura koja će trajati godinama, ali zahvaljujući kojoj ćemo u općinama dobiti vrijedne turističke bisere. Primjerice, ako pogledamo stari grad Novigrad prije 20 godina i danas, vidimo da priča ima 'glavu i rep', a tako će biti i s ovim lokacijama. Tu vidim i veliku uloge agencije Karla koja može ići i u Bruxelles direktno tražiti novac, zašto ne – kazao je župan Damir Jelić.

Foto: TZ Rakovica

Franjo Franjković kazao je da općina Rakovica već ima gotov projekt i građevinsku dozvolu za uređenje starog grada Drežnik u općini koji se već obnavlja i kako će sada općina samostalno ili s ostalima moći aplicirati na fondove EU kako bi dobila novac za uređenje čitavog Drežnika koji je i sada zanimljiv turistima.

Općina Josipdol u stari grad Modruš ulaže od 2006. godine novcem Ministarstva kulture i vlastitim, prvu su lopatu uređenja zakopali prije tri godine, a i sada je Modruš gradilište kako bi osim vidikovca uredili i ostatak gradine za posjetitelje.

Foto: TZ Josipdol

- Modruš je prekrasan stari grad koji se vidi s autoceste A1, pa i sada imamo turiste iz Azije koji na putu za Plitvice staju kod nas, slikaju se, šetaju. S našeg se vidikovca vidi čitav kraj, sve do Sljemena i to je odlična atrakcija – kazao je načelnik Zlatko Mihaljević.

Marina Kalić, načelnica Cetingrada, planira uz pomoć države i drugih partnera urediti stari grad Cetin kako bi se za osam godina tamo moglo obilježiti 500 godina zasjedanja zbora hrvatskog plemstva, zapravo zasjedanja prvog hrvatskog Sabora. Kako do sada nije bilo kvalitetne dokumentacije o Cetinu, načelnica je pokrenula izradu sve potrebne dokumentacije za kandidiranje za sredstva EU i daljnju obnovu.

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Infostup u Karlovcu Karlovačka Zvijezda Gradski drveni stup dobio svoj 'facebook' tradicija Jubilarni 10. spust Djedova Mrazova rijekom Mrežnicom