Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Šampionka 27. jesenskog međunarodnog bjelovarskog sajma

Simentalku Ninu za izložbe pripremaju kao pravu ‘misicu’

1/6
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Obitelji Rajaković šesnaestogodišnja krava donijela je šest nagrada sa sajmova, no važnije od priznanja je da im je dala 13 kvalitetnih potomaka i puno mlijeka

Stručni žiri oduševila je – vimenom. Ovo je bila šesta Ninina nagrada s raznih sajmova, a svojoj obitelji Nina je neprocjenjiva. Riječ je o simentalki OPG-a Rajaković iz Predavca pokraj Bjelovara, koja je proglašena šampionkom 27. jesenskog međunarodnog bjelovarskog sajma. 

Grad Bjelovar odgovoran je za 300 kilometara prometnica 'Od iduće godine nećemo imati ni metra neasfaltiranih cesta'

– Na sajmu mi je prišao gospodin i pitao za koliko bih prodao Ninu... Da će odmah dati koliko treba. Rekao sam 50 tisuća eura, iako svi mi znamo da Nina nije na prodaju – odmah je istaknuo Duško Rajaković koji sa sestrom Dušankom i majkom Jovankom u Predavcu ima 26 grla stoke.

Donijela dva zvona

Ninu su uvezli iz Austrije 2004., kad se i otelila, i od tada je ona najvrednija junica OPG-a. Kad je imala dvije godine, Ninu je nagradio austrijski savez za simentalska goveda s prvom nagradom, dok je 2007. osvojila prvu nagradu u kategoriji krava s dva telenja. Već iduće godine bila je šampionka 16. državne izložbe. Ninina kvaliteta nije stala tu pa je 2011. osvojila prvu nagradu u kategoriji bikovskih majki, 2017. diplomu HPA za kolekciju po kravi, a ove godine službeno je šampionsko grlo. 

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Na sajmu se ove godine okupilo više od 500 izlagača iz Hrvatske i inozemstva, a najviše pozornosti plijenila je 27. Državna stočarska izložba. Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu u suradnji sa Središnjim savezom hrvatskih uzgajivača organizirala je državnu stočarsku izložbu simentalske pasmine goveda. Privukla je 212 uzgajivača koji su pokazali više od 500 grla najviše kvalitete iz domaćeg uzgoja.
Na OPG-u Rajaković 13 je grla čija imena počinju sa slovom N, što znači da ih je otelila upravo Nina.

Grad i četvrtu godinu nastavlja projekt „Djetinjstvo bez gladi“ Broj djece koja koriste besplatan obrok stalno raste, a mnoga su i jedino dijete u obitelji

– U prosjeku Nina daje gotovo osam tisuća kilograma mlijeka, a maksimalnu mliječnost postigla je u sedmoj laktaciji kada je dala 11.043 kilograma mlijeka. Mnogi ne znaju da u prvim godinama laktacije krava isplati samu sebe, a tek nakon šeste laktacije krene s većim količinama – objasnio je Dušan.

Bio je ovo sedmi Bjelovarski sajam za Ninu, a obitelji je donijela već dva zvona. Kako Dušan objašnjava, mnogi misle da krava vrijedi koliko mlijeka daje, a zapravo su tu bitne mnoge stavke. Upravo zbog nekih drugih karakteristika Nina odnosi gotovo sve pobjede, a na prvom je mjestu njezina dugovječnost, ali i visoki standard koji je postavila u svom životnom vijeku.

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Poseban status

– Nina redovito daje kvalitetne potomke i uvijek daje puno mlijeka. Izgleda idealno za simentalku i njezine proporcije, leđna linija i vime zadivili su ovogodišnji žiri na sajmu u Gudovcu – istaknuo je Duško kvalitete.

Kako je Nini već 16 godina, priznaje da je tijekom tih godina njihova majka bila ta koja se o njoj najviše brinula, ali da ni on ni sestra nisu bježali od odgovornosti. Nina je njihova mezimica i  ima poseban status i tretman u štali. S Ninom provode nešto više vremena, naročito kada je riječ o fizičkom izgledu i čistoći.

Odvajanje otpada u Bjelovaru Na prostoru odlagališta otpada Doline do kraja godine otvara se novo reciklažno dvorište

– Kada je pripremamo za neku od izložbi, stvarno joj se posvetimo. Mazimo je i pazimo, uređujemo i trudimo se da se osjeća i izgleda što bolje može. Kao i prave “misice” – našalio se Duško. 

Najstarija krava na OPG-u Rajaković doživjela je 19 godina, a Nina će, nadaju se, premašiti i tu brojku. Šampionsko zvono najboljoj kravi oko vrata stavio je ravnatelj Hrvatske agencija za poljoprivredu i hranu Krunoslav Dugalić, a novčanu nagradu Rajakovićima je uručio predsjednik Središnjeg simentalskog saveza Damir Horvatić. Osim odlikama i predispozicijama, Nina je austrijskog člana stručnog žirija oduševila i svojom poslušnošću i mirnoćom. A to je, kaže Duško, njezino standardno ponašanje i odlika.