Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Grad i četvrtu godinu nastavlja projekt „Djetinjstvo bez gladi“

Broj djece koja koriste besplatan obrok stalno raste, a mnoga su i jedino dijete u obitelji

Foto: Grad Bjelovar
Tijekom protekle školske godine u ovom projektu u pet bjelovarskih osnovnih škola sudjelovalo je 917 djece, podijeljeno je 148.565 obroka

Grad Bjelovar proveo je projekt „Djetinjstvo bez gladi“ u partnerstvu s pet bjelovarskih osnovnih škola kojima je osnivač. Projekt se provodio u protekloj školskoj godini u okviru programa „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva“, a financiran je iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD).

Bjelovarske ekipe i ove godine odlične na Maratonu lađa, posebno su se istaknule Sparte Cijelu godinu pripremamo se za taj sat utrke, a nemamo ni rijeku pa vježbamo na ribnjaku

Odlični kriteriji

Svrha projekta bila je osigurati besplatan školski obrok za djecu koja žive u siromaštvu ili su u riziku od siromaštva.

– Ovo je bila treća godina da se provodi ovaj hvalevrijedan projekt, a ujedno najavljujem i četvrti za nadolazeću školsku godinu. Bitno je naglasiti da su uključene sve bjelovarske osnovne škole. Fond pokriva 5,47 kuna od ukupne cijene šest kuna, dok 53 lipe nadomješta grad – objasnila je zamjenica bjelovarskog gradonačelnika, Valna Bastijančić Erjavec.

Tijekom protekle školske godine u ovom projektu u pet bjelovarskih osnovnih škola sudjelovalo je 917 djece, podijeljeno je 148.565 obroka, a sve skupa iznosilo je 812.655 kuna.

Mještani bjelovarskog prigradskog naselja Trojstveni Markovac po dobru će pamtiti ovo ljeto Nakon gotovo dvadeset godina čekanja dobili kanalizaciju

Broj djece koja koriste mogućnost besplatnog obroka raste iz godine u godinu, naglasila je zamjenica Valna naglasivši da je problematična činjenica da se ne radi o obiteljima s više djece, već o obiteljima s jednim djetetom. Voditeljica projekta Andrea Posarić kazala je kako je sve prošlo uspješno, uključujući i provjere koje Fond vrši osobno po školama, što prije nije bio slučaj.

– U tri godine trajanja projekta iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije je osigurano 1,842.000 kuna. Za osiguranje 316.490 besplatnih obroka, dok je bilo uključeno 1920 djece. Ovih dana kreće i poziv za novi projekt za nadolazeću godinu – ispričala je Posarić.

Važnost ovog projekta najbolje vide ravnatelji osnovnih škola pa je tako Tatjana Landsman, ravnateljica I. osnovne škole Bjelovar kazala da se veseli nastavku projekta, jer potreba je, tvrdi, velika. Trenutačne socijalne kriterije smatra odličnima, a naročito pohvaljuje mogućnost osobne procjene škole jer često se dogodi situacija da papiri ne govore dovoljno o financijskom stanju.

Fond za zaštitu okoliša odobrio Bjelovaru projekt gradnje prve e-punionice Prije kraja godine na Trgu Eugena Kvaternika moći će se puniti električni automobili

Jedini topli obrok u danu

– Riječ je o onima koji su u riziku od siromaštva te je zato naša individualna procjena vrlo bitna kako bi se ta djeca također mogla uključiti. Nažalost, iz godine u godinu brojka raste, a rastužuje me i činjenica da je taj obrok određenom broju djece zapravo i jedini topli obrok taj dan – istaknula je ravnateljica Landsman.

Gledajući ukupan broj osnovnoškolaca koji se hrane u školskoj kuhinji, prema zadnjim statističkim podacima može se zaključiti kako trećina djece koristi pravo na besplatan obrok, odnosno obrok koji financiraju Fond i Grad Bjelovar.

Ljetna tvornica znanosti u Bjelovaru Mali Bjelovarci na jedan će dan pomagati Osvetnicima i tražiti kamenje beskonačnosti