Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Fond za zaštitu okoliša odobrio Bjelovaru projekt gradnje prve e-punionice

Prije kraja godine na Trgu Eugena Kvaternika moći će se puniti električni automobili

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL/Ilustracija
Bjelovar gradi punionicu i kako bi se povećao udio vozača koji imaju električna vozila

Iz Fonda za Zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u Grad Bjelovar stigla je vijest da je odobren projekt izgradnje prve e-punionice u Bjelovaru. Vrijednost investicije je 245.945 kuna, a Fond će sufinancirati iznos od 86.008 kn. Nakon potpisivanja Ugovora i provedene javne nabave, ovaj projekt trebao bi biti realiziran do kraja godine, kaže gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak.

Ljetna tvornica znanosti u Bjelovaru Mali Bjelovarci na jedan će dan pomagati Osvetnicima i tražiti kamenje beskonačnosti

Zeleno svjetlo

– Velika je to stvar za Grad bez obzira na to što nema puno električnih vozila na našem području. Razlog tome je i što nije bilo punionice, mi ih gradimo kako bismo povećali udio vozača na našim cestama koji imaju takva vozila i kako bi imali adekvatnu punionicu za sve one biznismene i turiste koji dolaze u naš grad, a nemaju gdje napuniti svoj auto dok su u Bjelovaru – rekao je Hrebak.

O izgradnji punionice priča se već nekoliko godina, no pomaka nije bilo sve do ovih vijesti pristiglih iz Fonda. Inače, najbliža električna punionica danas se nalazi u 20-ak kilometara udaljenoj Općini Farkaševac te u gradovima Križevci i Koprivnica. Koprivnica je ujedno posljednja uvela punionice za električne automobile, i to čak tri. Hrebak je istaknuo i da ga veseli što je i Bjelovarsko-bilogorska županija dobila zeleno svjetlo za isti projekt.

Odvajanje otpada u Bjelovaru Na prostoru odlagališta otpada Doline do kraja godine otvara se novo reciklažno dvorište

– Kako sam čuo, Županija će graditi punionicu na parkiralištu kod Opće bolnice, dok će Grad svoju izgraditi na Trgu Eugena Kvaternika kod knjižnice. Mislim da je to idealna lokacija i s dvije punionice mi doista postajemo pravi grad koji vodi brigu o novim, modernim stvarima. Mene je iskreno bilo sram da mi jedini u ovom dijelu Hrvatske nismo imali punionicu, dok je primjerice Općina Farkaševac ima – rekao je Hrebak.

Iako Bjelovar još nema punionice za električne automobile, postoji ona za električne bicikle. Za projekt biciklističkog stajališta s nadstrešnicom sa solarnim panelima te dječjeg igrališta u Gornjim Plavnicama Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije odobrilo je 200 tisuća kuna. Inače, projekt je vrijedan oko 430 tisuća kuna, a građanima i biciklistima ovi sadržaji dostupni su već dvije godine.

Program društveno poticanje stanogradnje Bjelovar planira gradnju 27 POS-ovih stanova, cijena kvadrata do 1000 eura, a kamata 2 posto

Punionice za e-bicikle

Grad na tome nije stao pa su nedavno najavili postavljanje punionica za sve električne bicikle u gradu i to na tri različite lokacije. U užem centru grada sagradit će se tri stanice za punjenje i iznajmljivanje e-bicikala, a bit će strateški raspoređene u Masarykovoj ulici, na Šetalištu dr. Ivše Lebovića i Poljani dr. Franje Tuđmana. Na svakoj stanici nalazit će se terminal s ekranom na dodir, solarnim panelima za punjenje e-bicikala, ali i posebnim stalcima za bicikle koji će omogućiti jednostavan najam e-bicikala. Vrijednost gradnje tih stanica procijenjena je na 310 tisuća kuna, a na 123,5 tisuća kuna Grad može računati od Ministarstva turizma.

STARTUP BJELOVAR 2019. Nagradu od 100 tisuća kuna dobio sustav za nadzor stanja specijalnih vozila