Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Program društveno poticanje stanogradnje

Bjelovar planira gradnju 27 POS-ovih stanova, cijena kvadrata do 1000 eura, a kamata 2 posto

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Natječaj je otvoren do 16. rujna, a sudeći po odazivu na prezentaciju mlade Bjelovarčanke i Bjelovarci zainteresirani su za ovakve stanove

Nakon što je Grad Bjelovar objavio Javni poziv za prikupljanje zahtjeva za kupnju stanova iz Programa društveno poticane stanogradnje, a koji će za sve pristupnike biti otvoren do 16. rujna, ovih je dana održana prezentacija Programa društveno poticanje stanogradnje (POS), na kojoj su svi građani zainteresirani za kupnju POS-ovih stanova imali priliku dobiti sve informacije o tome.

Bivši učenički dom postat će studentski dom sa smještajem za 60 osoba Gradonačelnik Hrebak i župan Bajs potpisali Sporazum o suradnji na projektu Studentskog doma Bjelovar bi mogao postati studentski grad već u sljedećih godinu dana

Gradit će se bude li interesa

Na prezentaciji su sudjelovali i predstavnici Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama, koji su tom prilikom predstavili uvjete, načine, mjerila, mogućnosti kreditiranja i prednosti koje donosi kupnja stana prema programu društveno poticane stanogradnje. Predviđena je gradnja između 20 i 27 stanova, ovisno o interesu građana, koji bi trebali biti sagrađeni u Ulici Antuna Šoljana, a dok se o cijeni četvornog metra još uvijek odlučuje, naglašeno je da ona neće prelaziti iznos od 1000 eura. Izlaganju je prisustvovao i zamjenik bjelovarskog gradonačelnika Igor Brajdić, koji je tom prilikom naglasio da prednost pri kupnji stanova imaju oni s prebivalištem na području grada Bjelovara. Također, u tu skupinu spadaju i oni zaposleni u IT sektoru i mehatronici te doktori medicine, o čemu se više može saznati na stranicama Grada Bjelovara.

Brajdić je napomenuo i da se s cijenom još uvijek kalkulira, ali da se trenutačna računica kreće od 890 do 1000 eura po četvornom metru, dok je zakonski maksimum 9000 kuna. Isto tako, Brajdić vjeruje da će Grad izaći u susret građanima koji se odluče za kupnju POS-ova stana.

– Ostalo je sve u nadležnosti Grada Bjelovara. Zemljište, priključci, a što se samog zemljišta tiče, ne vidim razloga zašto Grad ne bi dao zemljište – kazao je zamjenik gradonačelnika, nakon čega je kazao da se Grad Bjelovar na ovaj projekt odlučio zbog želje za zadržavanjem građana na ovom području.

nakon šest godina čekanja Započela izgradnja POS stanova u Varaždinu

Pozvao je sve građane da se jave na Javni poziv istaknuvši kako je u ovom trenutku najbitniji upravo odaziv građana.

– Hoće li doći do realizacije ovih stanova, ovisi isključivo o interesu. Grad ima volje, želje i znanja, mi imamo osigurana sredstva kojima možemo artikulirati njihove želje. Međutim, jedini kriterij da bi se išlo na navedenu lokaciju upravo je interes građana – pojasnio je Krešimir Žunić, zamjenik direktora APN-a. 

Naglasio je da na navedenoj lokaciji cijena kvadrata ne može biti jeftinija od one predviđene za ove stanove. Vrlo povoljni su i uvjeti kreditiranja s kamatom od oko dva posto.

Velik odaziv na prezentaciju

– Imamo investitorski udio grada kroz zemljište i infrastrukturu pa smo i na taj način u privilegiranom položaju. Imamo dva kreditora, Državu i jednu od šest poslovnih banaka po izboru korisnika – rekao je Žunić istaknuvši da se u programu POS-a u periodu od 30 godina otplati 20 do 25 posto više nego što bi to bio slučaj da se plaća u gotovini ili ako se takav isti stan kupi na tržištu. Sudeći po odazivu na prezentaciju, mlade Bjelovarčanke i Bjelovarčani zainteresirani su za ovu vrstu stanova.

Belišće Potpisan predugovor u Belišću Gradit će se prva POS-ova zgrada, kvadrat od 700 - 800 eura