Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Mještani bjelovarskog prigradskog naselja Trojstveni Markovac po dobru će pamtiti ovo ljeto

Nakon gotovo dvadeset godina čekanja dobili kanalizaciju

Foto: Grad Bjelovar/Facebook
Projekt obuhvaća četiri etape, a stajat će 6,571.737 kuna

Prigradsko naselje Trojstveni Markovac, inače samo dva kilometra udaljeno od centra Bjelovara, ovih je dana napokon dočekalo osnovu komunalnu infrastrukturu u svome mjestu – kanalizaciju.

Program društveno poticanje stanogradnje Bjelovar planira gradnju 27 POS-ovih stanova, cijena kvadrata do 1000 eura, a kamata 2 posto

Stanovnici Markovca, kažu, zapamtit će ovo ljeto i godinu jer se s problemom nedostatka kanalizacije te težnjom za njezinom gradnjom nose dugi niz godina te u šoku svaki dan gledaju radove kroz prozor u nadi da se ne radi samo o još jednoj ispraznoj priči.

Suradnja s Hrvatskim vodama

– Doselio sam se ovdje iz Bosne, ne bih u detalje, ali riječ je o malom selu čak 20 kilometara udaljenom od većeg grada gdje smo asfalt i kanalizaciju imali prije trideset godina. Ovdje imamo naselje, a ne selo i gotovo dvadeset godina čekamo kanalizaciju, a o asfaltu se ne usudimo ni razmišljati. Kako bilo, zapamtit ćemo ovu godinu i napore gradske vlasti da nam ovo omogući – rekao je jedan od žitelja ulice koji s nestrpljenjem očekuje završetak radova.

Konkretno, riječ je o gradnji kolektora odvodnje u Trojstvenom Markovcu, a od četiri predviđene faze, prva je u Ulici Ivana Pernara i Ferde Gassmana. Navedene radove je osobno obišao i bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak u pratnji saborskog zastupnika Branka Hrga, zamjenika generalnog direktora Hrvatskih voda Davora Vukmirića te predstavnika Vodnih usluga. Inače, iz nacionalnog Programa zaštite voda Hrvatske vode trenutačno izdvajaju 950.000 kuna za ovaj projekt, dok će sve četiri etape stajati 6,571.737 kuna.

Odvajanje otpada u Bjelovaru Na prostoru odlagališta otpada Doline do kraja godine otvara se novo reciklažno dvorište

Gradonačelnik je također podsjetio da je vodovodna infrastruktura na području grada Bjelovara riješena stopostotno te da se ovim projektom želi i komunalna infrastruktura omogućiti što većem broju bjelovarskih kućanstava. Osim toga, zadovoljan je što je za radove zadužena upravo najveća bjelovarska građevinska tvrtka Hidroregulacija, koja je posao dobila putem javnog natječaja, a kazao je i da projekt sličan ovome postoji i na području Križevačke ceste. Doduše, za njega se još uvijek traži izvođač. Projekt vrijedan više od šest milijuna kuna velikim dijelom će financirati partner projekta Hrvatske vode, u čije je ime zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić iskazao zadovoljstvo čitavim projektom, ali i suradnjom partnera.

Ljetna tvornica znanosti u Bjelovaru Mali Bjelovarci na jedan će dan pomagati Osvetnicima i tražiti kamenje beskonačnosti

Završetak za 90 dana

On je najavio i da bi se ovakav susret vrlo ubrzo mogao ponoviti na otvorenju radova koji se odnose na obnovu i proširenje velikog djela vodovodne i kanalizacijske mreže, odnosno na već najavljenu aglomeraciju.

Obilasku radova u Trojstvenom Markovcu prisustvovao je i predstavnik bjelovarskog Komunalca Ivan Ivančić, koji je najavio da se završetak radova na ovoj dionici očekuje za 90 dana, dok se za sljedeću dionicu predlaže Trojstvena ulica.

Fond za zaštitu okoliša odobrio Bjelovaru projekt gradnje prve e-punionice Prije kraja godine na Trgu Eugena Kvaternika moći će se puniti električni automobili