Izbornik
Naslovnica Županije
Obilježena 32. obljetnica oslobodilačke akcije

Širinci su bili točka na i prve velike pobjede Hrvatske vojske u Domovinskom ratu

KOD SPOMEN-OBILJEŽJA održana je komemoracija za poginule branitelje
Foto: bpz.hr

Svečanom komemoracijom kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Širincima kod Okučana obilježena je 32. obljetnica vojno-redarstvene akcije "Širinci 92".

Komemoracija za 18 poginulih hrvatskih branitelja u ovoj akciji, polaganje vijenaca i paljenje svijeća te molitva održani su kod spomen-obilježja u Širincima, a potom i u Rešetarima.

Nažalost, u borbenim djelovanjima život je izgubio zapovjednik 2. bojne 121. novogradiške brigade Hrvatske vojske Ivan Atlagić i još 17 hrvatskih branitelja, a 22 su ranjena.

Vijence su položili i svijeće zapalili članovi obitelji poginulih i umrlih hrvatskih branitelja, izaslanik predsjednika RH, zapovjednik gardijske oklopno-mehanizirane brigade, brigadir Valentin Skroza, izaslanik predsjednika Vlade RH i župan Brodsko-posavske županije dr. sc. Danijel Marušić, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Branko Cindrić, izaslanik ministra obrane Dalibor Bajči, načelnik PU brodsko-posavske Antun Valić, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata i mnogi drugi.

Vijenci su položeni i svijeće zapaljene i kod biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana u Rešetarima.

– Tužni smo jer su obitelji ostale bez svojih najmilijih, ali u istom trenutku ponosni i sretni jer smo slobodni i živimo u domovini koji su stvarali hrvatski branitelji, istinski heroji – poručio je župan Marušić. On je dodao kako su upravo ovakvi događaji prilika da se novim, mladim generacijama pokažu istinske vrijednosti Domovinskog rata pa su tako obilježavanju 32. obljetnice vojne akcije "Širinci '92" nazočila i djeca iz Kanfanara u Istarskoj županiji.

Akcija "Širinci" bila je završni čin šire oslobodilačke akcije "Orkan '91" kojom je ostvarena prva velika pobjeda Hrvatske vojske u Domovinskom ratu. 

PLES UZ KONFETE Na Trgu kralja Tomislava atmosfera je bila odlična, a veselje je na samoborskim ulicama trajalo do dugo u noć Gradonačelnica Petra Škrobot na Silvestrovo je obišla žurne službe Čak 25.000 ljudi na popodnevnom dočeku Nove oborilo sve rekorde ZAVRŠETAK projekta u koji su uložena i županijska sredstva obilježen je svečano, a ovih dana potpisani su i ugovori za dodjelu stipendija darovitim učenicima i studentima te učenicima i studentima koji se obrazuju za deficitarna zanimanja Obilježen završetak radova na akademisu Garište Kuhinja i laboratorij za slastice, recepcija za potrebe restorana, dvorane i smještaji Nove ceste povećap će sigurnost u prometu Otresnice za poljoprivrednike Nove pristupnice poljoprivrednim površinama