Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
U Kozicama otkriveno spomen-obilježje Ivici Filkoviću i Perici Sabi

Sjećanje na dvojicu mladića koji su živote položili za domovinu

Uz brojne visoke dužnosnike i izaslanike, svečano su ga otvorile majke stradalih branitelja, Roza Filković i Anica Sabo
Foto: Robert Turkalj
Toga je dana u zasjedi uranim jutarnjim satima ubijen još jedan pripadnik njegove jedinice, a nekoliko ih je ranjeno, kada ih je tijekom specijalnog zadatka presreo jedan pobunjenik, zapovjedivši im da izađu iz vozila. Na hrvatske specijalce paljbu je otvorilo nekoliko pobunjenika, skrivenih u zasjedi na brdu i pored puta.

Spomen-obilježje u znak sjećanja na branitelje Ivicu i Filkovića i Pericu Sabu postavljeno je ispred kapele sv. Roka u Kozicama. Simbolizira otvorenu knjigu u kojoj su zlatnim slovima upisana njihova imena, kao trajni spomenik u povijesti stvaranja slobodne i neovisne Hrvatske. Uz brojne visoke dužnosnike i izaslanike, svečano su ga otvorile majke stradalih branitelja, Roza Filković i Anica Sabo.

Sjećanje na poginule hrvatske vitezove Ivicu Filkovića i Pericu Sabu U Kozicama počela gradnja spomenika u čast dvojici branitelja

Imali tek 22 godine

Udruga HVIDR-a Slatina nositelj je projekta izgradnje spomen-obilježja koji je financijski podržalo Ministarstvo hrvatskih branitelja s 50.000 kuna, dok je Grad Slatina darovao zemljište za njegovu gradnju te je iz svog proračuna projekt financirao s 10.000 kuna. Otvorenje je upriličeno u sklopu 24. memorijala Ivica Filković i Perica Sabo, koji svake godine organiziraju MO Kozice i NK Kozice u suradnji s Udrugom HVIDR-a Slatina.

Dvodnevni program započeo je Igrama hrvatskih branitelja i Memorijalnom utrkom, a nastavljen odavanjem počasti i paljenjem lampiona na grobovima dvojice hrvatskih vitezova koji su svoje živote u cvijetu mladosti položili na oltar domovine. Ivica Filković bio je pripadnik Specijalne jedinice policije "Omege" PU bjelovarsko-bilogorske. Poginuo je 19. srpnja 1991. kod Sirača, a bile su mu tada tek 22 godine.

Toga je dana u zasjedi uranim jutarnjim satima ubijen još jedan pripadnik njegove jedinice, a nekoliko ih je ranjeno, kada ih je tijekom specijalnog zadatka presreo jedan pobunjenik, zapovjedivši im da izađu iz vozila. Na hrvatske specijalce paljbu je otvorilo nekoliko pobunjenika, skrivenih u zasjedi na brdu i pored puta. Ivica je poginuo kao prvi hrvatski branitelj s područja Virovitičko-podravske županije.

Predstavljeno idejno rješenje, uskoro glavni projekt, pa kreće i gradnja Spomen-park sudionicima Domovinskog rata gradio bi se na središnjoj točki groblja

Upali u zasjedu

Perica Sabo život je izgubio u istoj dobi, s 22 godine, kao pripadnik slatinske 136. brigade Hrvatske vojske, a stradao je kod Čojluga 27. studenog 1991.Autobus koji je prevozio smjenu Hrvatske vojske s položaja iz Čojluga i Četekovca upao je tada u četničku zasjedu iz Ćeralija i Kraskovića na šumskom dijelu ceste od Mikleuša do Čojluga, samo dvjestotinjak metara od prvog punkta Hrvatske vojske. Na autobus je ispaljena granata, a uslijedila je i mitraljeska paljba...