Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
OBLJETNICA POGIBIJE 13 REDARSTVENIKA

Sjećanje na Strugu Bansku i herojski čin hrvatskih branitelja

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Na obilježavanju 29. godišnjice herojskog čina i stradanja u Strugi Banskoj bila su mnoga izaslanstva

Ministarstvo unutarnjih poslova RH i Policijska uprava sisačko-moslavačka 26. srpnja u mjestu Struga Banska obilježili su 29. obljetnicu pogibije trinaestorice hrvatskih redarstvenika u Domovinskom ratu u hrvatskom Pounju: Mile Blaževića Čađe, Željka Filipovića, Mile Pušića, Davora Vukasa, Branka Vuka, Ivice Perića, Žarka Gundića, Mladena Halapa, Zorana Šaronje, Gorana Fadljevića, Marijana Parlova, Drage Matijevića i Šefika Pezerovića.

Završen Masterplan prometnog razvoja Sisačko-moslavačke županije Prioriteti su završetak autoceste, drugi kolosijek pruge do Zagreba...

Uz obitelji poginulih policajaca, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća počast su im odala mnoga izaslanstva, među kojima i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić. Naime, 29. srpnja 1991. dogodio se pravi herojski čin hrvatskih policajaca. Pričuvni policajac iz Struge Banske Mile Blažević zvani Čađo žrtvovao je vlastiti život kako bi uništio oklopni kamion na kojem su bili topovi i ispred kojeg su se u „živom zidu“ kretali zarobljeni mještani. Pomogao mu je i Željko Filipović, policajac iz Zagreba.

PROSLAVLJEN DAN OPĆINE SUNJA Obnovljene ceste, sagrađeno reciklažno dvorište...

Obojica su poginula, neprijatelj je pretrpio teške gubitke i povukao se, čime su spašeni mnogi životi civila. Župan Ivo Žinić istaknuo je kako je događaj u Strugi Banskoj rijetko zabilježen čin herojstva. – Neka taj hrabri čin i nama, ali i našim mladima, bude poticaj. Nije bilo nikad jednostavno živjeti, osobito ne u Domovinskom ratu, no nisu pobjegli u Njemačku niti su otišli kamo drugdje. Neka to bude poruka i našim mladim ljudima, onima koji su otišli da se vrate ovamo, u ovo prekrasno Pounje – rekao je župan.