Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Školica jednakih mogućnosti

Produženi boravak i predškola za tristotinjak djece

Romi
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Djeci će se osigurati potpora u pisanju domaćih zadaća, učenju jezika i stjecanju komunikacijskih i socijalnih vještina

Romska djeca koja su uključena u neki od predškolskih programa, tvrde stručnjaci, spremnija su za svladavanje gradova u osnovnoj školi i kasnije se lakše integriraju u obrazovni sustav od djece koja su u vrtiću provela kraće vrijeme. U Međimurskoj županiji, koja je daleko odmakla u obrazovanju romske djece, osmišljen je još jedan projekt nazvan "Iškulica – školica jednakih mogućnosti u obrazovanju". Djeca predškolske dobi i učenici romske nacionalne manjine uključit će se u predškolske programe i programe produženog boravka, sve kako bi se lakše i u potpunosti integrirali u osnovnoškolsko obrazovanje. Projekt će se provoditi do kraja studenog 2019. godine.

međimurje Prevencija rizičnih ponašanja Trening životnih vještina za djecu

Financiranje iz fonda EU

Nepovoljan socioekonomski položaj, nepoznavanje hrvatskog jezika kad dođu u prvi razred i nedostatak motivacije istaknuti su kao najčešći razlozi nepovoljnog obrazovnog statusa pripadnika romske zajednice. Nažalost, često izostaje i potpora roditelja koji ne dolaze na roditeljske sastanke.

– Neredovito pohađaju nastavu, ostvaruju slabije rezultate i ne koriste svoje potencijale, što u konačnici rezultira ranim napuštanjem školovanja, višestrukom diskriminacijom i marginalizacijom – rečeno je na predstavljanju projekta EU vrijednog 1,66 milijuna kuna.

– U predškolski program uključeno je 148 djece iz osnovne škole Mala Subotica, Podturen, Macinec i Dječjeg vrtića Maslačak iz Murskog Središća. Produženi boravak provodi se u osnovnim školama Podturen, Mala Subotica, Kotoriba i Orehovica, a uključena su 173 učenika. Djeci će se osigurati dodatna potpora u pisanju domaćih zadaća, svladavanju jezika te stjecanju komunikacijskih i socijalnih vještina – objasnila je voditeljica projekta Maja Odrčić Mikulić.

poduzetnici Analiza gospodarskih kretanja Tri četvrtine poduzetnika poslovalo pozitivno, izvoz povećan za 14 posto

– Projekt se financira iz Europskog socijalnog fonda. Zaposlit će se osam učitelja razredne nastave – kaže pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Međimurske županije Branko Sušec. Osigurat će im se sudjelovanje na radionicama na kojima će učiti kako raditi s romskom djecom. Djeci koja sudjeluju u programima financira se prijevoz od romskog naselja do ustanove u kojoj se odvija program.

U Mađarskoj trogodišnja predškola

– Ovim projektom želimo pružiti potporu toj djeci te želimo osigurati uvjete za poboljšanje njihovih postignuća i uspješniju socijalizaciju. Posljednjih godina uočavamo pozitivne primjere u obrazovanju Roma, posebice u srednjim školama što nam pokazuje da je ulaganje u obrazovanje dugoročno isplativo – rekla je zamjenica župana Sandra Herman.

U nekim državama odlučili su se na dulju predškolu za romsku djecu pa je tako u Mađarskoj uvedena obvezna trogodišnja predškola. 

Geotermalna energana Poslano Vladi Geotermalna energana predložena za strateški projekt Policijska patrola u Međimurju U 41 naselju provedeno straživanje o osjećaju sigurnosti Svako drugo kazneno djelo revoltirani građani uopće ne prijavljuju policiji